Вандали съсипват парка за отдих при трънското Ждрело, река Ерма е пълна с боклуци, а мостът под скалите не е ремонтиран от години – СНИМКИ

Разруха на модерния парка за отдих до Ждрелото, стотици боклуци в коритото на река Ерма и изкривилия се от времето дървен мост под живописните скали засне обективът на Zapadno.com.

Ждрелото на река Ерма и трънската екопътека са притегателно място за туристи от цялата област, България и чужбина. Красотата на трънския край може да бъде усетена на това място.

Преди няколко години в подножието на скалите, до река Ерма беше изграден модерен парк за отдих с пейки, барбекюта, посетителски център, беседки, детски пързалки, тоалетна, стълби към екопътеката, осветени алеи и други. Всичко се използва напълно безплатно от посетителите, но гледката към днешна дата в района е тревожна за бъдещето на комплекса.

През месец юни, 2016 година кметът на Община Трън Станислав Николов е издал заповед забраняваща използване на велотрасето, което е изградено по проект “Насърчаване на туристическите дейности в Община Трън – Приключенски център Трън”. Причината е, че в района му има компроментирани участъци и съществува опасност от инциденти. Заповедта е закачена на дърво в парка.

Голяма част от поставените кошчета за боклук са огънати, а едно дори е изтръгнато. Няколко барбекюта се разпадат, част от декорацията от камъни под стълбите на посетителския център също се разпада. Картината на разрухата се допълва от съборени и счупени алейни лампи. Приближавайки се към прозорците на посетителския център се виждат саксии с изсъхнали цветя, но има и няколко саксии, които освежават обстановката с грижливо поддържани цветя. Отправяйки се към реката може да забележите непочистените кошчета и боклука около тях. Изградените тоалетни също не са сред приятните гледки. Странна подробност е изграждането на тавана, в който се опират вратите, които не могат да бъдат отворени докрай.

“Идват тука хора от малцинствата на Трън и чупят всичко живо. Страшно е направо. Идват туристи, харесва им природата ни, но Ждрелото трябва да се постегне. Последно ремонт на моста е правен преди 15 години.”, каза баба, която живее в близката до природната забележителност махала “Богойна”.

Боклуци са осеяли дъното на река Ерма, която е в близост до парка. Найлонови торбички, пласто масови и стъклени бутилки, автомобилен филтър, дървени летви и други подобни “красоти” допълват речния пейзаж. В реката се вливат фекалните и отпадни води на град Трън, който е на 3 километра преди Ждрелото. Разкритието, което Zapadno.com направи и подробно може да видите като прочетете: ШОК! Фекалиите и отпадни води на град Трън се изливат в река Ерма, която според защитниците на трънската природа е в „добро екологично състояние“ – СНИМКИ

Наближавайки моста под скалите придвижването става по-трудно заради наклона, изронените стъпала, от които на места са останали само дъските и трябва да внимаваш да не се спънеш в тях. Мостът над реката е живописен, но вече наклонен и клатещ се. Липсваща летва от конструкцията показва какво е състоянието му. Няма турист, който да не се е взрял в река Ерма под Ждрелото и да не е видял двете нанизани на дърво автомобилни гуми и стотиците пластмасови бутилки, пликчета и други боклуци, които освен в речното корито са и до него.

Отношение по проблемите, които са налице и са факт имат всички – и туристи, и жители на общината и стопанина на парка и Ждрелото. Не може да не се отбележи и фактът, че в последно време група хора се загрижиха за трънската природа, която както ще видите от снимките е засегната от човешката немърливост.

На връщане, при началото на трънската екопътека табела на дърво гласи: “Природата е в теб, но”. Втората част от табелата липсва и вероятно това “но” е показателно и всеки може сам да продължи изречението след като е видял фактите, които може да разгледате в галерията от над 90 снимки, които Zapadno.com направи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...