Вандали съсипват парка за отдих при трънското Ждрело, река Ерма е пълна с боклуци, а мостът под скалите не е ремонтиран от години – СНИМКИ

Разруха на модерния парка за отдих до Ждрелото, стотици боклуци в коритото на река Ерма и изкривилия се от времето дървен мост под живописните скали засне обективът на Zapadno.com.

Ждрелото на река Ерма и трънската екопътека са притегателно място за туристи от цялата област, България и чужбина. Красотата на трънския край може да бъде усетена на това място.

Преди няколко години в подножието на скалите, до река Ерма беше изграден модерен парк за отдих с пейки, барбекюта, посетителски център, беседки, детски пързалки, тоалетна, стълби към екопътеката, осветени алеи и други. Всичко се използва напълно безплатно от посетителите, но гледката към днешна дата в района е тревожна за бъдещето на комплекса.

През месец юни, 2016 година кметът на Община Трън Станислав Николов е издал заповед забраняваща използване на велотрасето, което е изградено по проект “Насърчаване на туристическите дейности в Община Трън – Приключенски център Трън”. Причината е, че в района му има компроментирани участъци и съществува опасност от инциденти. Заповедта е закачена на дърво в парка.

Голяма част от поставените кошчета за боклук са огънати, а едно дори е изтръгнато. Няколко барбекюта се разпадат, част от декорацията от камъни под стълбите на посетителския център също се разпада. Картината на разрухата се допълва от съборени и счупени алейни лампи. Приближавайки се към прозорците на посетителския център се виждат саксии с изсъхнали цветя, но има и няколко саксии, които освежават обстановката с грижливо поддържани цветя. Отправяйки се към реката може да забележите непочистените кошчета и боклука около тях. Изградените тоалетни също не са сред приятните гледки. Странна подробност е изграждането на тавана, в който се опират вратите, които не могат да бъдат отворени докрай.

“Идват тука хора от малцинствата на Трън и чупят всичко живо. Страшно е направо. Идват туристи, харесва им природата ни, но Ждрелото трябва да се постегне. Последно ремонт на моста е правен преди 15 години.”, каза баба, която живее в близката до природната забележителност махала “Богойна”.

Боклуци са осеяли дъното на река Ерма, която е в близост до парка. Найлонови торбички, пласто масови и стъклени бутилки, автомобилен филтър, дървени летви и други подобни “красоти” допълват речния пейзаж. В реката се вливат фекалните и отпадни води на град Трън, който е на 3 километра преди Ждрелото. Разкритието, което Zapadno.com направи и подробно може да видите като прочетете: ШОК! Фекалиите и отпадни води на град Трън се изливат в река Ерма, която според защитниците на трънската природа е в „добро екологично състояние“ – СНИМКИ

Наближавайки моста под скалите придвижването става по-трудно заради наклона, изронените стъпала, от които на места са останали само дъските и трябва да внимаваш да не се спънеш в тях. Мостът над реката е живописен, но вече наклонен и клатещ се. Липсваща летва от конструкцията показва какво е състоянието му. Няма турист, който да не се е взрял в река Ерма под Ждрелото и да не е видял двете нанизани на дърво автомобилни гуми и стотиците пластмасови бутилки, пликчета и други боклуци, които освен в речното корито са и до него.

Отношение по проблемите, които са налице и са факт имат всички – и туристи, и жители на общината и стопанина на парка и Ждрелото. Не може да не се отбележи и фактът, че в последно време група хора се загрижиха за трънската природа, която както ще видите от снимките е засегната от човешката немърливост.

На връщане, при началото на трънската екопътека табела на дърво гласи: “Природата е в теб, но”. Втората част от табелата липсва и вероятно това “но” е показателно и всеки може сам да продължи изречението след като е видял фактите, които може да разгледате в галерията от над 90 снимки, които Zapadno.com направи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...