Пернишки ученици научиха на открит урок как Васил Левски е прекарал една нощ по комитетски дела в град Трън

Пред малките и по-големи ученици от 13-то основно училище и пред горния курс на 10-о и 11-то основни училища музейните работници ще разказаха за съратниците на Васил Левски от пернишко, предаде БНР.

Бяха представени мултимедийни презентации, както и легенди, които свързват Апостола с Пернишкия край. Учениците видяха снимки от реставрираното прозорче в оградата на Дивотинския манастир, през което тайно се промъквал Апостола, когато идвал в обителта.

Според някои сведения той е прекарал една нощ по комитетски дела и в град Трън, а негови сподвижници и съратници са били игуменът на Жаблянския манастир монахът Аверкий Попстоянов, възрожденският образователен деятел архимандрит Зинови Поппетров, опълченецът от Калище Тодор Стаменов и други. На уроците присъстваха и представители на местното дружество „Традиция”. Инициативата е съвместна с Районния младежки дом в квартал “Мошино”. Уроци по родолюбие ще има и в навечерието на 3 март. Те са посветени на опълченците от пернишко и на пътя на Самарското знаме.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...