Пернишки ученици научиха на открит урок как Васил Левски е прекарал една нощ по комитетски дела в град Трън

Пред малките и по-големи ученици от 13-то основно училище и пред горния курс на 10-о и 11-то основни училища музейните работници ще разказаха за съратниците на Васил Левски от пернишко, предаде БНР.

Бяха представени мултимедийни презентации, както и легенди, които свързват Апостола с Пернишкия край. Учениците видяха снимки от реставрираното прозорче в оградата на Дивотинския манастир, през което тайно се промъквал Апостола, когато идвал в обителта.

Според някои сведения той е прекарал една нощ по комитетски дела и в град Трън, а негови сподвижници и съратници са били игуменът на Жаблянския манастир монахът Аверкий Попстоянов, възрожденският образователен деятел архимандрит Зинови Поппетров, опълченецът от Калище Тодор Стаменов и други. На уроците присъстваха и представители на местното дружество „Традиция”. Инициативата е съвместна с Районния младежки дом в квартал “Мошино”. Уроци по родолюбие ще има и в навечерието на 3 март. Те са посветени на опълченците от пернишко и на пътя на Самарското знаме.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...