Ученици от ОУ “Христо Смирненски” в село Ноевци направиха “Лъвски скок” по повод 144-тата годишнина от обесването на Васил Левски – СНИМКИ

Ученици от основното училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци взеха участие в “Час по родолюбие” и училищно състезание. Събитията бяха по повод 144 години от обесването на Васил Левски, предаде репортер на Zapadno.com.

50 ученици от школото научиха за делото на Апостола на свободата Васил Левски. Учители организираха “Час по родолюбие”, а след него се проведе училищното състезание “Лъвски скок”.

Състезанието се е провело с много емоции и спортен дух, а първенците са били наградени с грамоти за постиженията си, споделиха от училището. 6 ученика са първенците скочили като Васил Левски. Директорът на училището Ирена Асенова наградила децата с грамоти.

Левски се ражда с името Васил Кунчев в Карлово през 1837 година. Той има доста трудни ранни години, причина за което е смъртта на баща му. Той трябва сам да изкарва прехраната за себе си и многолюдното си семейство. Заедно с вуйчо си Василий, който е таксидиот на Рилския манастир, обикаля села и градове и събира пари от миряните. Приема монашеството под името Игнатий. Иска да учи в Русия, но въпреки тържественото обещание на вуйчото, че ще го прати там, това така и не се случва. И изведнъж през 1862 година Левски се озовава в Сърбия. Там, в Белград, той постига един невиждан спортен резултат – лъвски скок. И получава името си Левски. Това е сред основните моменти от живота му, които българите помнят.

Разгледайте още снимки от провелите се днес “Час по родолюбие” и “Лъвски скок” в училището на село Ноевци:

Снимки: ОУ “Христо Смирненски” – село Ноевци

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...