Административният съд отмени жалбата на бившия областен управител на Перник срещу референдума за златодобив в Трън

Административният съд в Перник остави без разглеждане жалбата срещу решението на Общински съвет-Трън за провеждане на местен референдум по въпроса: „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”, предаде репортер на Zapadno.com.

Както първо Zapadno.com съобщи в края на миналата седмица е била подадена жалба в Административния съд срещу референдума за златодобива в трънско. Новината бе потвърдена от председателят на Общински съвет-Трън д-р Веселина Шишкова. Тя не бе изненадана от подадената жалба, тъй като всяко решение на трънските парламентаристи може да се обжалва. Работата по подготовка за референдума тъкмо започнала, когато миналия четвъртък се разбрало за подадената жалба.

Жалбата е била подадена от бившия областен управител на Перник д-р Александър Александров. В жалбата са приложени доводи за незаконосъобразност на решението. Друг мотив, е че предоставянето на концесия на подземни богатства не е от компетентността на органа на местно самоуправление и той не би могъл да се произнесе по него. Жалбата е подадена във връзка с вмененото на Областния управител задължение по закон да осъществява контрол върху актовете на Общинските съвети.

Д-р Александър Александров ще участва в предстоящите парламентарни избори. Той е в листата на ГЕРБ-Перник за изборите, поради това е освободен отдлъжността си “областен управител”.
Определението на Административния съд в Перник подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

На 8 февруари Общински съвет-Трън реши на 26 март, когато са парламентарните избори да се проведе местен референдум с въпрос: „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”. Всички 11 съветници единодушно гласуваха “за” провеждането на общественото допитване. Предложението за провеждане на местния референдум е на кмета на Община Трън Станислав Николов.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...