“Бюро по труда”-Перник: Община Трън е с най-висока безработица в областта, липсата на предприятия оказват влияние за това, в Брезник положението е по-добро – ВИДЕО + ДИАГРАМА

Община Трън е с най-висок процент на безработица в област Перник. Община Брезник е на четвърто място по безработица. Това сочат данните за последните няколко месеца, предаде репортер на Zapadno.com.

“Наблюдава се един от най-ниските равнища на безработица в последните 6-7 години. Като сравним януари месец, 2010 равнището е най-ниското за тези години. В момента за страната е 8,22 %, а за област Перник като цяло са 6,2 %, тоест 2 пункта по-ниско.”, каза Росен Симеонов, директор на “Бюро по труда”-Перник.

Към 31 януари, 2017 година в Трън има 441 безработни лица или 31,52 % от работоспособното население. През месец декември, 2016 година безработните в Трън са били 439. На четвърто място в класацията по безработица в региона е община Брезник, в която към 31 януари, 2017 година е имало 292 безработни лица или 10,76 % от работоспособното население. В края на 2016 година в Брезник е имало 282 безработни.

“Трън винаги и традиционно има най-висок процент на безработица, но то се обославя от това, че там няма предприятия и по-сериозен бизнес, който да поеме безработните лица. В Брезник положението е доста по-добро, там са 10,7 %. Но там има такива предприятия, които работят, наемат хора и от там съответно безработицата е по-ниска.”, добави още директорът на “Бюро по труда”.

Безработните хора с висше образование в Трън са 4, а със средно – 313. С основно и по-ниско в трънско са 124. В община Брезник безработните висшисти са 13, а със средно образование – 201. Хората с основно и по-ниско образование в брезнишко са 78.

Според статистиката само един човек от безработните лица в Брезник е постъпил на работа, като тя е по програма. В Трън нито един регистрирал се безработен не е започнал работа през месец януари, 2017 година.

Вижте какво още каза директорът на “Бюро по труда”-Перник пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...