“Бюро по труда”-Перник: Община Трън е с най-висока безработица в областта, липсата на предприятия оказват влияние за това, в Брезник положението е по-добро – ВИДЕО + ДИАГРАМА

Община Трън е с най-висок процент на безработица в област Перник. Община Брезник е на четвърто място по безработица. Това сочат данните за последните няколко месеца, предаде репортер на Zapadno.com.

“Наблюдава се един от най-ниските равнища на безработица в последните 6-7 години. Като сравним януари месец, 2010 равнището е най-ниското за тези години. В момента за страната е 8,22 %, а за област Перник като цяло са 6,2 %, тоест 2 пункта по-ниско.”, каза Росен Симеонов, директор на “Бюро по труда”-Перник.

Към 31 януари, 2017 година в Трън има 441 безработни лица или 31,52 % от работоспособното население. През месец декември, 2016 година безработните в Трън са били 439. На четвърто място в класацията по безработица в региона е община Брезник, в която към 31 януари, 2017 година е имало 292 безработни лица или 10,76 % от работоспособното население. В края на 2016 година в Брезник е имало 282 безработни.

“Трън винаги и традиционно има най-висок процент на безработица, но то се обославя от това, че там няма предприятия и по-сериозен бизнес, който да поеме безработните лица. В Брезник положението е доста по-добро, там са 10,7 %. Но там има такива предприятия, които работят, наемат хора и от там съответно безработицата е по-ниска.”, добави още директорът на “Бюро по труда”.

Безработните хора с висше образование в Трън са 4, а със средно – 313. С основно и по-ниско в трънско са 124. В община Брезник безработните висшисти са 13, а със средно образование – 201. Хората с основно и по-ниско образование в брезнишко са 78.

Според статистиката само един човек от безработните лица в Брезник е постъпил на работа, като тя е по програма. В Трън нито един регистрирал се безработен не е започнал работа през месец януари, 2017 година.

Вижте какво още каза директорът на “Бюро по труда”-Перник пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...