За първи път учениците от училището в село Ноевци ще кажат “НЕ на тормоза!” с час по превенция на езика на омразата

Час по превенция на езика на омразата ще се проведе тази седмица в основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци. Часът е под мотото “Денят на розовата фланелка”, предаде репортер на Zapadno.com.

Под това мото всяка година, в последната сряда на месец февруари, в десетки страни се организира “Ден за борба с тормоза в училище”. На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище.

Инициативата ще се случи за първи път в училището на село Ноевци.

“Целта на самия час е да запазим децата с ключови прилики между хората и емоциите. Да разпознават как се чувства детето, което е обиждано или тормозено в семейна среда или тормоз в училище. Също така с тази инициатива се стремим да предпазим децата от кибер тормоза.”, каза директорът на училището Ирена Асенова.

В инициативата ще бъдат разиграни различни ситуации – викторини, беседи и дискусии. Учителите ще разкажат на децата и за другите култури по света. “Денят на розовата фланелка” ще обхване всички ученици – от 1 до 8 клас.

“Ще помислим за това как можем да реагираме в различни видове ситуации, когато някой бъде обиждан. Заниманието ще бъде много интересно.”, добави още директорът.

Тъй като бюджетът на училището не позволява изработването на розова фланелка за всяко едно дете, ще бъдат раздадени флаери и значки под формата на сърца. Изработката им е дело на учителите и учениците. Флаерите и сърцата са изработени в часовете по занимание, които се провеждат следобедно време в школото.

“Много се вълнуват и са ентусиазирани всички за това събитие,”, завърши Ирена Асенова.

“Денят на розовата фланелка” се заражда в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 година в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 година около 1 милион ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...