С прескачане на ритуален огън, въртене на оратняци, “ламкане” на яйца и песни брезничани ще пресъздадат обичая “Прочка”

Обичаят „Прочка“, известен още като „Поклади“ или Сирни Заговезни, ще бъде възстановен в Брезник, предаде телевизия “Кракра“.

Ритуалът ще бъде показан на 23 февруари от 17:30 часа на градския площад. Идеята и реализацията е на клуба „Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова. Съорганизатори са Община Брезник, читалищата „Просвещение-1870“ и „Искра-1932“ в село Слаковци.

„Три институции помогнаха тази уникална за нашия край възстановка да бъде възродена отново. Мотото й е: „Да протегнем ръце, да си простим и да продължим заедно напред“. То е особено актуално в наши дни, когато е важно да преодоляваме различията и да си признаваме грешките.“, каза за телевизия „Кракра“ Максимова.

Празникът, свързан с пробуждането на природата и новото начало, ще включва още „ламкане“ на яйца, запалване на ритуален огън и прескачането му, както и въртенето на „оратняци“ от млади момчета, което се прави за плодородие и берекет. Програмата ще бъде допълнена от автентични песни, танци, гатанки и наричания, подготвени от местните фолклорни групи и състави.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...