С прескачане на ритуален огън, въртене на оратняци, “ламкане” на яйца и песни брезничани ще пресъздадат обичая “Прочка”

Обичаят „Прочка“, известен още като „Поклади“ или Сирни Заговезни, ще бъде възстановен в Брезник, предаде телевизия “Кракра“.

Ритуалът ще бъде показан на 23 февруари от 17:30 часа на градския площад. Идеята и реализацията е на клуба „Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова. Съорганизатори са Община Брезник, читалищата „Просвещение-1870“ и „Искра-1932“ в село Слаковци.

„Три институции помогнаха тази уникална за нашия край възстановка да бъде възродена отново. Мотото й е: „Да протегнем ръце, да си простим и да продължим заедно напред“. То е особено актуално в наши дни, когато е важно да преодоляваме различията и да си признаваме грешките.“, каза за телевизия „Кракра“ Максимова.

Празникът, свързан с пробуждането на природата и новото начало, ще включва още „ламкане“ на яйца, запалване на ритуален огън и прескачането му, както и въртенето на „оратняци“ от млади момчета, което се прави за плодородие и берекет. Програмата ще бъде допълнена от автентични песни, танци, гатанки и наричания, подготвени от местните фолклорни групи и състави.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...