Кметът на село Слаковци Д. Димитров ще е в главната роля на обичая “Поклади” на възстановката на “Прочка” в Брезник

Група самодейци от народно читалище “Искра-1932” от брезнишкото село Слаковци ще участва във възстановката на празника “Прочка” в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Четирима самодейци от Слаковци ще пресъздадат обичая “Поклади”. Ритуалът ще бъде съпроводен традиционно с домашно приготвени питка и баница. Кметът на селото Димитър Димитров ще е в главната роля на обичая в Брезник.

“В момента сме в трескава подготовка в читалището и репетираме.”, сподели секретарят на читалището Светла Пантелеева.

Читалището на село Слаковци е участвало с обичая си и в други възстановки и фестивали в Копривщица и Костинброд.

“В края на 80-те години на миналия век на Копривщица имахме златен медал с обичая “Поклади”. Тогава около 40 самодейци участваха и помня, че до сред нощ се подготвяхме. Беше много прекрасно, а сега можеме само да мечтаем за такова нещо. Преди 1-2 години нашето читалище излиза във фестивала “Шопски наниз” с “Поклади”, спомня си Светла Пантелеева.

Участието на самодейците от Слаковци на “Прочка” в Брезник ще е за първи път. Утре (четвъртък) от 17:30 часа на площад „Девети септември“ ще започне пресъздаване на „Прочка“. В програмата ще са включени прескачане на ритуален огън, въртене на оратняци, ламкане на яйца, автентични песни, танци, гатанки и наричания. Реализацията е на клуб „Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова, а съорганизатори са читалищата „Просвещение-1870“ в Брезник и „Искра-1932“ в село Слаковци.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...