Кметът на село Слаковци Д. Димитров ще е в главната роля на обичая “Поклади” на възстановката на “Прочка” в Брезник

Група самодейци от народно читалище “Искра-1932” от брезнишкото село Слаковци ще участва във възстановката на празника “Прочка” в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Четирима самодейци от Слаковци ще пресъздадат обичая “Поклади”. Ритуалът ще бъде съпроводен традиционно с домашно приготвени питка и баница. Кметът на селото Димитър Димитров ще е в главната роля на обичая в Брезник.

“В момента сме в трескава подготовка в читалището и репетираме.”, сподели секретарят на читалището Светла Пантелеева.

Читалището на село Слаковци е участвало с обичая си и в други възстановки и фестивали в Копривщица и Костинброд.

“В края на 80-те години на миналия век на Копривщица имахме златен медал с обичая “Поклади”. Тогава около 40 самодейци участваха и помня, че до сред нощ се подготвяхме. Беше много прекрасно, а сега можеме само да мечтаем за такова нещо. Преди 1-2 години нашето читалище излиза във фестивала “Шопски наниз” с “Поклади”, спомня си Светла Пантелеева.

Участието на самодейците от Слаковци на “Прочка” в Брезник ще е за първи път. Утре (четвъртък) от 17:30 часа на площад „Девети септември“ ще започне пресъздаване на „Прочка“. В програмата ще са включени прескачане на ритуален огън, въртене на оратняци, ламкане на яйца, автентични песни, танци, гатанки и наричания. Реализацията е на клуб „Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова, а съорганизатори са читалищата „Просвещение-1870“ в Брезник и „Искра-1932“ в село Слаковци.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...