Директорът на Общинския исторически музей в Брезник: Важно е на “Прочка” не само да получиш прошка, но и да поискаш

Утре на площад “Девети септември” в Брезник ще се пресъздаде ритуалът “Прочка”. Директорът на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова разказа повече за традицията, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът “Прочка” се произнася в граовския край с буквата “ч”, вместо общоприетото “прошка”, заради брезнишкия диалект. Обичаят се отбелязва от времето на Траките.

“Тук откакто се помнят и стари хора и техните предци, винаги е имало такъв обичай, който е свързан точно с идването на пролетта. Брезничани са били много бедни и много труд са полагали, за да получат блага от земята. Затова именно обичаят е точно за това – да могат да се махнат всички гадинки от къщата, било въшки и бълхи, а също така да не могат хората да бъдат ухапвани от змии през целия селскостопански сезон.”, разказа Аниела Асенова.

Историческата наука е правила изследвания за създаването на празника. Според сведения в църковните книги от 7 век “Прочка” е езически празник и е бил забранен като обичай.

“Искам да наблегна, че тук в Брезник празникът не е свързан с кукерите. Нашите кукери не отиват да играят на този ден, а само се прави оратняк (ората копата). Няма никакви игри през седмицата. Докато се върти оратняк се нарича така: “Де ще буе въшки и све гадин от мене.” Точно така го казват, когато въртят оратняка и когато прескачат огъня, който е от слама или завивки, за да няма бълхи в къщата.”, каза още директорът на историческия музей в Брезник.

Седмицата, в която се пада неделята на Сирни Заговезни могат да се консумират рибни и животински млечни продукти.

Ламкането се прави на конопен конец, който е вързан за тавана, а на другия край е завързано яйце. Децата в къщата започват без ръце да хващат яйцето. Ламкането се е правило с яйце, тъй като във времето, когато е възникнало като традиция халвата не е била за всеки.

“По-важно в неделния ден на Сирни Заговезни е взимането и даването на прочка. Това е много важен момент. Тогава се казват изрази като “Айде прощавай, нане”, “Айде прощавай, мале”, “Айде прощавай, тате”, “Айде прощавай, девере” и други. Прощават си хората и си целуват взаимно ръка и отговарят: “Да ти е простено на тебе и на сви”, тоест “И ти прощавай”. Много е важно не само да получиш прошка, но да дадеш прошка. Този, който не може да даде прошка е човек, на когото не му е чиста съвестта и е много горделив. На този ден младите отиват при старите на гости, но задължително с нещо, да не си с празни ръце.

Утре (четвъртък) от 17:30 часа на площад “Девети септември” ще започне пресъздаване на “Прочка”. В програмата ще са включени прескачане на ритуален огън, въртене на оратняци, ламкане на яйца, автентични песни, танци, гатанки и наричания. Реализацията е на клуб “Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова, а съорганизатори са читалищата „Просвещение-1870“ в Брезник и „Искра-1932“ в село Слаковци.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...