Директорът на Общинския исторически музей в Брезник: Важно е на “Прочка” не само да получиш прошка, но и да поискаш

Утре на площад “Девети септември” в Брезник ще се пресъздаде ритуалът “Прочка”. Директорът на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова разказа повече за традицията, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът “Прочка” се произнася в граовския край с буквата “ч”, вместо общоприетото “прошка”, заради брезнишкия диалект. Обичаят се отбелязва от времето на Траките.

“Тук откакто се помнят и стари хора и техните предци, винаги е имало такъв обичай, който е свързан точно с идването на пролетта. Брезничани са били много бедни и много труд са полагали, за да получат блага от земята. Затова именно обичаят е точно за това – да могат да се махнат всички гадинки от къщата, било въшки и бълхи, а също така да не могат хората да бъдат ухапвани от змии през целия селскостопански сезон.”, разказа Аниела Асенова.

Историческата наука е правила изследвания за създаването на празника. Според сведения в църковните книги от 7 век “Прочка” е езически празник и е бил забранен като обичай.

“Искам да наблегна, че тук в Брезник празникът не е свързан с кукерите. Нашите кукери не отиват да играят на този ден, а само се прави оратняк (ората копата). Няма никакви игри през седмицата. Докато се върти оратняк се нарича така: “Де ще буе въшки и све гадин от мене.” Точно така го казват, когато въртят оратняка и когато прескачат огъня, който е от слама или завивки, за да няма бълхи в къщата.”, каза още директорът на историческия музей в Брезник.

Седмицата, в която се пада неделята на Сирни Заговезни могат да се консумират рибни и животински млечни продукти.

Ламкането се прави на конопен конец, който е вързан за тавана, а на другия край е завързано яйце. Децата в къщата започват без ръце да хващат яйцето. Ламкането се е правило с яйце, тъй като във времето, когато е възникнало като традиция халвата не е била за всеки.

“По-важно в неделния ден на Сирни Заговезни е взимането и даването на прочка. Това е много важен момент. Тогава се казват изрази като “Айде прощавай, нане”, “Айде прощавай, мале”, “Айде прощавай, тате”, “Айде прощавай, девере” и други. Прощават си хората и си целуват взаимно ръка и отговарят: “Да ти е простено на тебе и на сви”, тоест “И ти прощавай”. Много е важно не само да получиш прошка, но да дадеш прошка. Този, който не може да даде прошка е човек, на когото не му е чиста съвестта и е много горделив. На този ден младите отиват при старите на гости, но задължително с нещо, да не си с празни ръце.

Утре (четвъртък) от 17:30 часа на площад “Девети септември” ще започне пресъздаване на “Прочка”. В програмата ще са включени прескачане на ритуален огън, въртене на оратняци, ламкане на яйца, автентични песни, танци, гатанки и наричания. Реализацията е на клуб “Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова, а съорганизатори са читалищата „Просвещение-1870“ в Брезник и „Искра-1932“ в село Слаковци.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...