Управителят на фирма “Евромакс сървисиз”: Обжалваме не референдума в Трън, а въпроса за него

След като Административният съд в Перник отхвърли жалбата на областния управител срещу решението на общинските съветници за провеждане на референдум в общината, жалба в съда е подадена и от “Евромакс сървисиз” ЕООД. Фирмата има инвестиционно намерение за добив на злато в района, предаде репортер на Zapadno.com.

От фирма “Евромакс сървисиз” ЕООД разпространиха позицията си във връзка с подадената жалба. В нея е посочено, че жалбата подадена в Административния съд в Перник е за некоректно зададения въпрос за референдума „Съгласни ли сте общината да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Вчера и днес в няколко медии се появиха публикации с подадената от фирмата-инвеститор жалба. Според твърденията “Евромакс сървисиз” е подала жалбата срещу провеждането на референдума в Трън, което не е така.  Ето пълния текст на позицията на Ваня Денева, управител на фирма  „Евромакс Сървисиз”:

Позиция на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД по повод решението на Общински съвет – Трън да организира референдум на 26 март 2017 г. и мотиви за обжалването му пред Административен съд – Перник

Ваня Денева, управител на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД:
ОБЖАЛВАМЕ НЕ РЕФЕРЕНУДМА, А ВЪПРОСА

Разбираме основанията за провеждане на референдум и сезирахме съда не защото Общината иска да се допита до гражданите, а защото е избран въпрос, който е незаконосъобразен.

Така формулиран въпросът означава: „Нека хората да решат дали общината да спазва законите“. Много бихме искали, така както ние стриктно спазваме закона, така и всички други да го правят, за да сме уверени всички, че работим в среда с едни и същи предвидими правила, които важат за всички.

Общинският съвет е в правото си да се допитва до жителите на общината относно решения, които са в неговите компетенции.

Одобряването на устройствени планове се извършва по реда на Закона за устройство на територията. Когато изискванията по закона са изпълнени, референдумът не може да освободи общинския съвет от вмененото му по закон задължение да разглежда и одобрява устройствени планове.

Искам да подчертая, че ние уважаваме правото на Кмета на общината и Общинския съвет да се допитват до жителите на общината по всички въпроси, които са от техните компетенции и считат за важни. В тази връзка считаме, че е необходимо процедурата да бъде правно издържана и законосъобразна, така че евентуален резултат от референдум – независимо дали е положителен или отрицателен, да има реална стойност.

Жалбата ни е присъединена към жалбата на Българската минно-геоложка камара. Те реагираха, защото една община в България поставя под въпрос не просто отделен проект, а въобще развитието на нашата професия. Това е законен и високо специализиран труд, който допринася за българската икономика и има значимо положително въздействие върху местните общности.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...