УНИКАЛНО! Възстановка на обичая “Прочка” сгря душите на хората в Брезник, а фолклорен театър “Граово” отвори врати – ВИДЕО + СНИМКИ

Възстановка на обичая “Прочка” се състоя тази вечер в центъра на град Брезник. Уникалното събитие се състоя пред читалище “Просвещение-1870”, където самодейци от Брезник, село Слаковци и ученици от СУ “Васил Левски” пресъздадоха празника. Той се проведе под мотото: „Да си подадем ръце, да си простим и да вървим напред“, предаде репортер на Zapadno.com.

“Граовският корен е здрав и жилав, и ако ветрищата ни поизчушкат на негде, он се надига, погледа на свеж  на тая насмешка и сочи верната следа. Днес отваря врати фолклорен театър “Граово” с възстановка на обичая “Прочка”. Целта ни е да показваме граовските народни обичаи, песни, гатанки и неповторимото ни словесно богатство.”, каза от микрофона водещата Вяра Добревска.

След официалното откриване настъпи моментът на възстановка. Пред читалището беше изграден кът, приличащ на стая. На маса бяха наредени баница, питка, халва, а ракия се грееше на печка. Самодейци изпъстриха стаята и масата в нея, след което изпълниха песни, гатанки, поговорки и традиционното даване и взимане на прошка (на граовски диалект “прочка”). След прочката последва ламкане с яйце. Малкият Славчо, от участниците захапа яйцето и обра овациите на публиката.

Деца пременени в народни носии започнаха да танцуват хора под съпровода на акордеон. Към края на възстановката бяха изнесени оратняци и факли от читалището, които бяха запалени.

“Айде да идеме са на огино, да палимо! Сите!”, каза кметът на село Слаковци Димитър Димитров, който изигра главната роля в обичая. Оратняците бяха завъртяни от участниците, след което поставени един върху друг на земята. Дори и бабите-самодейки се престрашиха и прескочиха горящите оратняци.

Кулминацията беше запаления куп слама пред читалището. Около него се извиха кръшни хора, които бяха озвучени от ритъма на клавириста Васко Бамбура. Докато хората танцуваха, няколко от младите момчета прескачаха огъня.

Публичната проява е по Проект BG05М2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности“ – Твоят час от клуб „Граовчета за народознанието“ с ръководител Емилия Максимова и детски танцов състав „Граовче“ с ръководител Яна Кираджиева. Във възстановката взеха участие фолклорна група към читалище „Искра-1932“ село Слаковци и читалище „Просвещение-1870“ град Брезник.

Вижте как се проведе цялата възстановка на “Прочка” в Брезник във видеото и снимките, които Zapadno.com засне:

Още снимки от провелата се възстановка заснети от обектива на Zapadno.com:

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...