На специална церемония в Перник връчиха медалите на сурвакарски групи от брезнишко, които победиха във фестивала “Сурва” ‘2017

На специална церемония в Перник бяха връчени медалите и нарадите на сурвакарски групи от 7 брезнишки села, които бяха номинирани за победители на тазгодишното издание на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”. Събитието се проведе в Двореца на културата в областния град.

На 30 януари бяха определени 7 сурвакарски групи от брезнишко за победители в “Сурва”. Тогава деветчленно жури с председател професор д-р Георг Краев определи при кого да отидат медалите и наградите от международния фестивал. В журито участваше Владимир Стоянов – ръководител на групата от село Долна Секирна. Сурвакарските групи на селата Гигинци, Кошарево, Ноевци, Долна Секирна, Велковци, Банище и Сопица бяха сред победителите. Пълният списък с победителите от “Сурва” може да видите като прочетете: Седем сурвакарски групи от брезнишко печелят медали и награди от 26-я международния фестивал „Сурва“ в Перник – пълен списък

Стартът на официалното тържество по връчване на медалите и наградите беше даден с народна песен, а после продължи с много емоции. Кметът на Община Перник Вяра Церовска благодари на всички, които поддържат и съхраняват традицията.

„Скъпи приятели, Сурва свърши, но ние я носим в сърцата си и очакваме с нетърпение следващия празник, за който се готвим. Най-искрено благодаря на всеки един от вас, защото организацията е във вашите ръце. Вие сте тези, които прославяте Перник и страната ни. За всички участници и хилядите гости на нашия град ще останат скъпи спомени до следващата Сурва”!, каза в приветственото си слово кметът Вяра Церовска. Тя и нейните заместници Севделина Ковачева, Денислав Захариев и Йордан Павлов връчиха призовете на победителите, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Награди бяха дадени и от областния управител Васил Михайлов, и Регионалния исторически музей, специални изненади имаше и от фирма “Сани Конс”, която зарадва малките участници с тротинетка и лакомства.

Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златната маска на групите от пернишките села Ярджиловци и Дивотино. Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на Община Перник за перфектното организиране на мащабната фиеста.

В края на тържеството всички си пожелаха „До нови срещи!” и успешна подготовка за следващото мащабно зрелище, което събира стотици хора от целия свят. Тържествената церемония уважиха още народните представители от 43-то НС Красимир Велечев и Ирена Соколова.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...