На специална церемония в Перник връчиха медалите на сурвакарски групи от брезнишко, които победиха във фестивала “Сурва” ‘2017

На специална церемония в Перник бяха връчени медалите и нарадите на сурвакарски групи от 7 брезнишки села, които бяха номинирани за победители на тазгодишното издание на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”. Събитието се проведе в Двореца на културата в областния град.

На 30 януари бяха определени 7 сурвакарски групи от брезнишко за победители в “Сурва”. Тогава деветчленно жури с председател професор д-р Георг Краев определи при кого да отидат медалите и наградите от международния фестивал. В журито участваше Владимир Стоянов – ръководител на групата от село Долна Секирна. Сурвакарските групи на селата Гигинци, Кошарево, Ноевци, Долна Секирна, Велковци, Банище и Сопица бяха сред победителите. Пълният списък с победителите от “Сурва” може да видите като прочетете: Седем сурвакарски групи от брезнишко печелят медали и награди от 26-я международния фестивал „Сурва“ в Перник – пълен списък

Стартът на официалното тържество по връчване на медалите и наградите беше даден с народна песен, а после продължи с много емоции. Кметът на Община Перник Вяра Церовска благодари на всички, които поддържат и съхраняват традицията.

„Скъпи приятели, Сурва свърши, но ние я носим в сърцата си и очакваме с нетърпение следващия празник, за който се готвим. Най-искрено благодаря на всеки един от вас, защото организацията е във вашите ръце. Вие сте тези, които прославяте Перник и страната ни. За всички участници и хилядите гости на нашия град ще останат скъпи спомени до следващата Сурва”!, каза в приветственото си слово кметът Вяра Церовска. Тя и нейните заместници Севделина Ковачева, Денислав Захариев и Йордан Павлов връчиха призовете на победителите, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Награди бяха дадени и от областния управител Васил Михайлов, и Регионалния исторически музей, специални изненади имаше и от фирма “Сани Конс”, която зарадва малките участници с тротинетка и лакомства.

Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златната маска на групите от пернишките села Ярджиловци и Дивотино. Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на Община Перник за перфектното организиране на мащабната фиеста.

В края на тържеството всички си пожелаха „До нови срещи!” и успешна подготовка за следващото мащабно зрелище, което събира стотици хора от целия свят. Тържествената церемония уважиха още народните представители от 43-то НС Красимир Велечев и Ирена Соколова.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...