Радиостанция в Северозападна България разказа на слушателите си за възстановката на обичая “Прочка” в Брезник

В предаване за култура и изкуство по радиостанцията “Гама“, която излъчва в Северозападна България разказаха за възстановката на обичая “Прочка”, която се състоя снощи в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Предаването, в което бяха отделени минути за брезнишката “Прочка” се казва “Духовни портали” и е насочено към културата и изкуството в България. Водещият на предаването Марин Маринов разказа на слушателите на радиостанцията как жителите на Брезник са участвали във възстановката на “Прочка” пред читалището.

“Там самодейци от Брезник и Слаковци и ученици от СУ “Васил Левски” пресъздадоха празника. Той се проведе под мотото “Да си подаде ръце, да си простим и да вървим напред. С възстановката на обичая отваря врати фолклорния театър “Граово” като целта е да се показват народни обичаи, песни и словесното богатство на този край.”, заяви радиоводещият в ефир.

Zapadno.com потърси водещият Марин Маринов, който минути след края на предаването каза, че по принцип търси такива теми за предаването си, като обичая “Прочка”.

“Фолклорът ми е пристрастие. Предпочитам Странджански, Родопски, Граовски, Добруджански, а от Видинско – Кайчо Каменов… В това предаване имах и поверие за Баба Марта.”, сподели Маринов.

Водещият на “Духовни портали” попаднал на статията в Zapadno.com за провелата се снощи “Прочка” в Брезник. Чрез нея той разбрал за възстановката и повече подробности за обичая.

Радиостанцията се излъчва ефирно във Видин, Лом и Монтана, както и по интернет.

Ако сте пропуснали да гледате на живо “Прочка” в Брезник, може да си наваксате с видео, снимки и информация за обичая като прочетете: УНИКАЛНО! Възстановка на обичая „Прочка“ сгря душите на хората в Брезник, а фолклорен театър „Граово“ отвори врати – ВИДЕО + СНИМКИ

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...