Сурвакарската група на село Гигинци заминава със 70 човека на “Кукерландия” в Ямбол и ще играе за забавление, а не за награди

70 човека от сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци ще вземат участие в 18-тото издание на “Кукерлдания” в град Ямбол, предаде репортер на Zapadno.com.

Сурвакарите от селата Кошарево, Банище, Ноевци, Гигинци и Долна Секирна ще покажат на публиката в Ямбол красотата и традицията на “Сурова”.

“Сега се готвиме и искаме да спечелим, но журито на “Кукерландия” е същото като това на “Сурва” в Перник. Председател е отново Георг Краев и не знам какво да очаквам. На хората съм казал: “Отиваме и се забавляваме, наградите не ни интересуват.” Имаме ограничение за 50 души, ние тръгваме 70. Ще се оправим някак, но няма как да върнем хората.”, сподели ръководителят на сурвакарската група на село Гигинци Петър Божков.

Групата ще пътува с автобус и лични автомобили. Сурвакарите ще заминат на 25 февруари, а участието им е на 26 февруари, в неделя. Сурвакарската група взе участие в тазгодишните издание на маскарадния фестивал “Сурова” в Брезник и международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник.

Сурвакарските групи на пернишкото село Ярджиловци и брезнишкото село Долна Секирна също ще вземат участие в изданието на “Кукерландия”.

От 22 до 26 февруари 2017 г. Ямбол отново ще бъде сцена на най-пъстрото и оглушително кукерско сборище – ХVІІІ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 74 групи са заявили участие в тазгодишното издание на фестивала, сред които 10 детски и 9 чуждестранни състава. Кулминацията на „Кукерландия“ отново е двудневното състезателно дефиле на маскираните (25-26 февруари, събота-неделя). Маскарадни традиции от азиатския континент представят: състав към Корейското посолство у нас, както и Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет. Многообразието на традициите в Европа ще демонстрират гости от Полша, Русия, Молдова, Гърция и Македония, и разбира се всички български групи. А те са от всички краища на страната – от Благоевградско до Варна, от Бургас до Монтана и от Тополовград до Русе.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...