Участник във възстановката на “Прочка”: Когато прескачах огъня се чувствах невероятно, научих се на българската традиция – ВИДЕО

Участник, който беше част от възстановката на обичая “Прочка” в Брезник се е чувствал невероятно докато е прескачал огъня. Това сподели той пред камерата на Zapadno.com.

Обичаят “Прочка” се проведе снощи пред читалище “Просвещение-1870”. В него участваха деца от клуб „Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова, а съорганизатори бяха читалищата „Просвещение-1870“ в Брезник и „Искра-1932“ в село Слаковци.

Йордан Добревски е възпитаник на брезнишката гимназия “Васил Левски”. Той взе участие в обичая, както и прескачането на ритуалния огън. Няколко пъти Йордан прескочи огъня, облечен в народна носия.

“Чувството е невероятно, защото когато прескачаш огъня би трябвало всички болести и духове да изгониш. А и чувството е неповторимо, когато прескачаш огъня, защото в това има тръпка.”, сподели Йордан Добревски.

Около 1 месец и половина е било времето за подготовка на учениците от Брезник за обичая, който пресъздадоха. Освен тръпка “Прочка” е научила младият брезничанин и на българската традиция.

Какво още каза Йордан Добревски вижте във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...