Участник във възстановката на “Прочка”: Когато прескачах огъня се чувствах невероятно, научих се на българската традиция – ВИДЕО

Участник, който беше част от възстановката на обичая “Прочка” в Брезник се е чувствал невероятно докато е прескачал огъня. Това сподели той пред камерата на Zapadno.com.

Обичаят “Прочка” се проведе снощи пред читалище “Просвещение-1870”. В него участваха деца от клуб „Граовчета за народознанието“ (Фолклорна сборувачница) към СУ „Васил Левски“ с ръководител Емилия Максимова, а съорганизатори бяха читалищата „Просвещение-1870“ в Брезник и „Искра-1932“ в село Слаковци.

Йордан Добревски е възпитаник на брезнишката гимназия “Васил Левски”. Той взе участие в обичая, както и прескачането на ритуалния огън. Няколко пъти Йордан прескочи огъня, облечен в народна носия.

“Чувството е невероятно, защото когато прескачаш огъня би трябвало всички болести и духове да изгониш. А и чувството е неповторимо, когато прескачаш огъня, защото в това има тръпка.”, сподели Йордан Добревски.

Около 1 месец и половина е било времето за подготовка на учениците от Брезник за обичая, който пресъздадоха. Освен тръпка “Прочка” е научила младият брезничанин и на българската традиция.

Какво още каза Йордан Добревски вижте във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...