Обемът на язовирите в брезнишко и трънско е в нормите, а пътищата към тях са проходими и почистени

На спешно заседание на Областния щаб за защита при бедствия се разбра, че няма проблеми с язовирите в общините Брезник, Трън и Радомир. Пътищата към язовирите са проходими и е почистена храстовидната разстителност, предаде телевизия “Кракра”.

Концесионерите на язовири в брезнишко са уведомени от Община Брезник за евентуална “приливна вълна” от обилни валежи или снеготопенето.

“Уведомили сме всички концесионери да осигурят свободни обеми на язовирите, а на тези, на които е предписано да се поддържат празни са уведомени да изпълняват това предписание. Операторът на “Язовирни стени” също е уведомен писмено да осъществи контрол за спазване на тези предписания.”, каза Любляна Петрова, главен специалист ОМП и ЕИ към Община Брезник.

Стената на язовир “Лялинци”, който намира се в землището на трънското село Лялинци е била прокопана в единия край при обилните валежи през 2014 година.

“Общият завирен обем на язовира е 199 хиляди кубични метра вода. Залятата площ е 43 декара, височината на стената е 6 метра, а дължината е 87 метра. През 2014 година, при обилните валежи язовирът беше обявен в предаварийно състояние и тогава беше прокопана стената в единия край, около 3 метра с цел намаляване на водния натиск върху стената.” каза Марин Първанов, старши специалист УК и ОМП в Община Трън.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...