Обемът на язовирите в Брезнишко и Трънско е в нормите, а пътищата към тях са проходими и почистени

На спешно заседание на Областния щаб за защита при бедствия се разбра, че няма проблеми с язовирите в общините Брезник, Трън и Радомир. Пътищата към язовирите са проходими и е почистена храстовидната разстителност, предаде телевизия “Кракра”.

Концесионерите на язовири в Брезнишко са уведомени от Община Брезник за евентуална “приливна вълна” от обилни валежи или снеготопенето.

“Уведомили сме всички концесионери да осигурят свободни обеми на язовирите, а на тези, на които е предписано да се поддържат празни са уведомени да изпълняват това предписание. Операторът на “Язовирни стени” също е уведомен писмено да осъществи контрол за спазване на тези предписания.”, каза главният специалист ОМП и ЕИ към Община Брезник Любляна Петрова.

Стената на язовир “Лялинци”, който намира се в землището на трънското село Лялинци е била прокопана в единия край при обилните валежи през 2014 година.

“Общият завирен обем на язовира е 199 хиляди кубични метра вода. Залятата площ е 43 декара, височината на стената е 6 метра, а дължината е 87 метра. През 2014 година, при обилните валежи язовирът беше обявен в предаварийно състояние и тогава беше прокопана стената в единия край, около 3 метра с цел намаляване на водния натиск върху стената.” каза старши специалистът УК и ОМП в Община Трън Марин Първанов.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...