Сурвакарите от село Долна Секирна ще дефилират в двудневен маратон на фестивалите “Кукове” в Раковски и “Кукерландия” в Ямбол

Сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна тръгва на двудневен маратон в градовете Раковски и Ямбол, предаде репортер на Zapadno.com.

Сурвакарите ще вземат участие в XIII Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри
“Кукове” в Раковски и в ХVІІІ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол. Участниците ще потеглят (бел. ред. или вече пътуват) за фестивалите в съботното утро. Първо ще дефилират във фестивала “Кукове”, след което ще пренощуват в град Нова Загора. На следващия ден – неделя сурвакарите ще покажат ликове, костюми и традиции в Ямбол на “Кукерландия”.

“Ще пътуваме около 50 човека с автобус и лични автомобили. Във фестивала на Раковски участваме за 6-ти път, а на “Кукерландия” в Ямбол сме откакто го има фестивала, само един път сме пропуснали. Фестивалът в Ямбол е по-мащабен от този в Раковски, където групите са по-малко като брой. В Ямбол се стараят и искат нещо като в Перник да го докарат, но не може да се получи като на “Сурва”, каза ръководителят на сурвакарската група Георги Илиев.

Сурвакарите от селата Кошарево, Банище, Ноевци, Гигинци и Долна Секирна ще покажат на публиката в Ямбол красотата и традицията на „Сурова“. Участие ще вземат и сурвакарските групи от радомирското село Друган, ковачевските села Лобош и Сирищник, земенското село Елов дол, пернишките села Черна гора, Селищен дол, Витановци, Кралев дол, Богданов дол,  групата от радомирския квартал „Върба“, групата от град Батановци и сурвакарската и кукерска група от град Земен.

За фестивала “Кукове”:

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски” е вторият по големина фестивал след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в град Перник.
Той се организира ежегодно петъка и съботата преди „Великденските заговезни” и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата”.
Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св.св.Кирил и Методий” град Раковски. През 1995 година те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри. От 2002 година след финансиран проект на НЧ ”Св .св. Кирил и Методий” град Раковски от Министерство на културата, фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 година той вече е със статут на Международен фестивал. От 2000 година след участие на кукерския състав при читалище „Св. св. Кирил и Методий” град Раковски в Международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, община Раковски е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно участниците достигат около 2000 човека от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.

За фестивала “Кукерландия”:

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира десетки хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвният живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.” Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с присъствието на много чуждестранни групи. Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2016“ участваха общо 72 групи. Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитие пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали. Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...