Фирма от Своге ще прави ферма за добив на месо в трънското село Шипковица, в което живеят двама души

Фирма от село в община Своге е направила инвестиционно предложение за създаване на кравеферма в трънското село Шипковица, научи Zapadno.com.

На 22 февруари РИОСВ-Перник е решила да не извършва оценка на инвестиционното предложение, тъй като няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. Фирма “Деспод Груп” ЕООД има намерение да извърши ремонт и реконструкция на съществуващата селскостопанска сграда в село Шипковица. Предвижда се тя да бъде обособена в кравеферма. Животните в нея ще бъдат отглеждани по метода “свободно отглеждане на крави върху несменяема постеля”.

Основният белег на свободното отглеждане на кравите е това, че животните се държат на групи, без да се връзват, имат място за лежане, за хранене и за доене, към които се придвижват свободно. Според климатичната зона постройките може да бъдат закрити, полуоткрити или открити. Доенето обикновено става в зала, различен вариант – най-често тип “рибена кост” и по-рядко тип “кaрусел”. Според устройството на пода може да се приложи държане върху дебела постеля без боксове или върху тухлен под с индивидуални боксове с или без гумени матраци.

Според инвестиционното предложение кравите ще бъдат отглеждани за добив на место. Не се предвиждат дейности по добив и преработка на мляко. Проектът за ремонт и реконструкция на селскостопанската сграда предвижда да се изградят торова площадка, трупна площадка, оборна хранилка, изгребна яма и други.

Застроената площ на сграда е 477 квадратни метра по скица. Общата площ на имота е 5,355 декара. Фирма “Деспод Груп” е със седалище в село Искрец, община Своге.

Трънското село Шипковица е с постоянно население от 2 души. То е разположено в планински район, на 1100 метра надморска височина. Близо до селото се намира връх Било (Бигло), който е най-високият в планина Кървав камък – 1737 метра надморска височина.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...