Фирма от Своге ще прави ферма за добив на месо в трънското село Шипковица, в което живеят двама души

Фирма от село в община Своге е направила инвестиционно предложение за създаване на кравеферма в трънското село Шипковица, научи Zapadno.com.

На 22 февруари РИОСВ-Перник е решила да не извършва оценка на инвестиционното предложение, тъй като няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. Фирма “Деспод Груп” ЕООД има намерение да извърши ремонт и реконструкция на съществуващата селскостопанска сграда в село Шипковица. Предвижда се тя да бъде обособена в кравеферма. Животните в нея ще бъдат отглеждани по метода “свободно отглеждане на крави върху несменяема постеля”.

Основният белег на свободното отглеждане на кравите е това, че животните се държат на групи, без да се връзват, имат място за лежане, за хранене и за доене, към които се придвижват свободно. Според климатичната зона постройките може да бъдат закрити, полуоткрити или открити. Доенето обикновено става в зала, различен вариант – най-често тип “рибена кост” и по-рядко тип “кaрусел”. Според устройството на пода може да се приложи държане върху дебела постеля без боксове или върху тухлен под с индивидуални боксове с или без гумени матраци.

Според инвестиционното предложение кравите ще бъдат отглеждани за добив на место. Не се предвиждат дейности по добив и преработка на мляко. Проектът за ремонт и реконструкция на селскостопанската сграда предвижда да се изградят торова площадка, трупна площадка, оборна хранилка, изгребна яма и други.

Застроената площ на сграда е 477 квадратни метра по скица. Общата площ на имота е 5,355 декара. Фирма “Деспод Груп” е със седалище в село Искрец, община Своге.

Трънското село Шипковица е с постоянно население от 2 души. То е разположено в планински район, на 1100 метра надморска височина. Близо до селото се намира връх Било (Бигло), който е най-високият в планина Кървав камък – 1737 метра надморска височина.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...