Вижте какво означава гласуването с “да” или “не” на референдума за златодобив в Трън и къде ще се провежда вотът

На 26 март ще се проведе местен референдум в Община Трън, относно неприемане на устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на подземни богатства. От общинската администрация разпространиха информация как ще се проведе гласуването, научи Zapadno.com.

Въпросът за референдума е: “Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”. Мотивът за провеждането на местен референдум е, че предложението за инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън са създали обществено напрежение. Вследствие на това на 8 февруари Общински съвет-Трън взе решение да се проведе местен референдум.

От общината разпространиха и начина за гласуване на референдума. Вижте какво означава гласуването с “да” или “не”.

Какво означава гласуването с „ДА”

Вотът с „ДА” означава, че гласуващият не е съгласен Община Трън да одобрява устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на подземни богатства.

Какво означава гласуването с „НЕ”

Вотът с „НЕ” означава, че гласуващият е съгласен Община Трън да одобрява устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на подземни богатства.

Право да гласуват в местен референдум има населението на Община Трън с избирателни права, които имат постоянен адрес в населените места от общината към деня на насрочване на референдума и тези, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места и са подали заявление да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди деня на референдума. Бюлетината съдържа въпроса за провеждане на референдума и два възможни отговора – „ДА” и „НЕ”, написани с еднакъв шрифт. Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избрания от него отговор – „ДА” и „НЕ”, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.

Гласуването за референдума ще се проведе в 21 избирателни секции в трънско. 6 от тях се намират в град Трън, а останалите в 15 села на общината. Секциите в град Трън ще бъдат разположени в: СУ “Гео Милев” (4 секции) и бившата болница на Трън (2 секции). Селата, в които ще се гласува за референдума са: Туроковци, Главановци, Бусинци, Долна мелна, Ерул, Велиново, Филиповци, Ломница, Зелениград, Слишовци, Вукан, Лева Река, Глоговица, Неделково и Ездимирци. В почти всички изброени села ще се гласува в кметствата, изключение прави село Бусинци, където вотът ще се проведе в местния музей.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...