Вижте какво означава гласуването с “да” или “не” на референдума за златодобив в Трън и къде ще се провежда вотът

На 26 март ще се проведе местен референдум в Община Трън, относно неприемане на устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на подземни богатства. От общинската администрация разпространиха информация как ще се проведе гласуването, научи Zapadno.com.

Въпросът за референдума е: “Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”. Мотивът за провеждането на местен референдум е, че предложението за инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън са създали обществено напрежение. Вследствие на това на 8 февруари Общински съвет-Трън взе решение да се проведе местен референдум.

От общината разпространиха и начина за гласуване на референдума. Вижте какво означава гласуването с “да” или “не”.

Какво означава гласуването с „ДА”

Вотът с „ДА” означава, че гласуващият не е съгласен Община Трън да одобрява устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на подземни богатства.

Какво означава гласуването с „НЕ”

Вотът с „НЕ” означава, че гласуващият е съгласен Община Трън да одобрява устройствени планове, които предвиждат добив и преработка на подземни богатства.

Право да гласуват в местен референдум има населението на Община Трън с избирателни права, които имат постоянен адрес в населените места от общината към деня на насрочване на референдума и тези, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места и са подали заявление да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди деня на референдума. Бюлетината съдържа въпроса за провеждане на референдума и два възможни отговора – „ДА” и „НЕ”, написани с еднакъв шрифт. Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избрания от него отговор – „ДА” и „НЕ”, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.

Гласуването за референдума ще се проведе в 21 избирателни секции в трънско. 6 от тях се намират в град Трън, а останалите в 15 села на общината. Секциите в град Трън ще бъдат разположени в: СУ “Гео Милев” (4 секции) и бившата болница на Трън (2 секции). Селата, в които ще се гласува за референдума са: Туроковци, Главановци, Бусинци, Долна мелна, Ерул, Велиново, Филиповци, Ломница, Зелениград, Слишовци, Вукан, Лева Река, Глоговица, Неделково и Ездимирци. В почти всички изброени села ще се гласува в кметствата, изключение прави село Бусинци, където вотът ще се проведе в местния музей.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...