Сурвакарските групи на селата Банище и Долна Секирна спечелиха по 450 лева от фестивала “Кукерландия” в Ямбол

Сурвакарските групи от брезнишките села Банище и Долна Секирна спечелиха първа награда на международния фестивал “Кукерландия” в Ямбол, предаде репортер на Zapadno.com.

Журито на фестивала беше в състав с председател професор д-р Георг Краев, директор на програма „Фолклорни изкуства” в Нов български университет – София и членове: професор д-р Антон Андонов, ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив; доцент д-р Николай Ников, преподавател по фолклористика в СУ „Св. Климент Охридски”; д-р Иглика Мишкова – етнолог, Етнографски институт с музей при БАН – София; Динка Ангелова, етнограф в Регионален исторически музей – Ямбол; Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор; Мая Тодорова, хореограф, главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Тунджа”. Всичките те решиха сурвакарите от Банище и Долна Секирна да спечелят първа награда – по 450 лева и грамота от “Кукерландия”. Още 8 първи награди бяха спечелени на фестивала.

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска беше гост на международния маскараден фестивал в Ямбол. Още в събота тя подкрепи сурвакарите от село Банище и други групи с призив във Фейсбук: Дръж се Ямбол! Идват групите на с. Банище, Батановци, Кралев дол….“. Вероятно положителната енергия на кметът на Перник допринесе за спечелването на първо място на сурвакарската група от село Банище.

Участие взеха и сурвакарските групи от брезнишките села Гигинци, Ноевци и Кошарево, радомирското село Друган, ковачевските села Лобош и Сирищник, земенското село Елов дол, пернишките села Черна гора, Селищен дол, Витановци, Кралев дол, Богданов дол,  групата от радомирския квартал „Върба“, групата от град Батановци и сурвакарската и кукерска група от град Земен.

Награди за персонаж – по 100 лева и грамота спечелиха попът и булката на сурвакарската група от радомирския квартал “Върба”. Мечката на сурвакарите от град Батановци също спечелиха награда за персонаж.

Всички останали сурвакарски групи дефилирали във фестивала “Кукерландия” са получили дипломи за участие.

В тазгодишното издание на фестивала „Кукерландия“ участваха над 60 състава. Двудневното дефиле на маскарадните групи бе кулминацията на празника, започнал още в сряда, 22 февруари. Събитието събра многохилядно множество от участници и зрители в градския парк на Ямбол, който по традиция бе преобразен като „Кукерград“ с две сцени, много атракциони, инсталации и ателиета на открито, пищен базар.

Снимка: Кукерландия – Ямбол

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...