Бившият кмет на Трън Тако Пеев помогнал за освобождението на брезнишко и трънско от сърбите

Бившият кмет на Трън и местен поборник Тако Пеев е помогнал за освобождението на Брезник и Трън от сърбите през 19 век. Тако Пеев заедно с Кота Кафеджийски помагат за освобождаването на Брезник и Трън от сърбите в навечерието на сръбско-българската война. Това разказа за читателите на Zapadno.com директорът на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова.

Няколко дни преди честването на националния празник на България – 3 март, в брезнишкия исторически музей е подредена изложба с част от преписки, документи и копия на снимки и карти свързани с освобождението на Брезник. На няколко табла са показани фрагменти от историята на Освобождението.

Интересен фрагмент е копие на снимка на бившият кмет на Трън Тако Пеев (1832-1926 г.), който има голяма заслуга за освобождението на брезнишко и трънско от окупацията на Сърбия. Той е бил упълномощен от жители на Трънския окръг да ги представлява пред руското правителство. Молбата на хората била Трън да се присъедини към Княжество България, тъй като населението имало опасения, че сърбите ще ги посърбят. Документът, който също е изложен в музея е подписан на 20 май, 1878 година от 47 души от трънско.

Тако Пеев заедно с Кота Кафеджийски събират подписи от трънско-брезнишкия регион, с които помагат за изселване на сърбите от района преди началото на Сръбско-българската война. Кота Кафеджийски е бил уважаван човек дори и след смъртта си, сподели Аниела Асенова.

“Той е човекът с много будно съзнание. Заедно с Тако Пеев отиват точно при руския княз и искат помощ срещу сърбите, защото по-късно крал Милан дава началото на сръбско-българската война.”, добави директорът на историческия музей в Брезник.

Изложбата ще продължи и през следващата седмица, казаха от институцията.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...