Опълченецът Маринко (Стефан) Красин от село Бегуновци е бил разочарован след Освобождението на България

Маринко (Стефан) Антов Красин не е получил нужното уважение след Освобождението на България преди 139 години. За тази подробност разказа историкът и директор на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Маринко (Стефан) Красин е роден през 1854 година в брезнишкото село Бегуновци. Участвал е в Руско-турската освободителна война (1877-1878), при боевете на връх Шипка и във 2-ри Кубански конен полк. Опълченецът е награден от руското командване за проявена храброст с оръжие, казашка униформа и кон. Завърнал се е в родното си село, където е бил кмет на Кошаревска община и околийски началник на пощата в Цариброд. Маринко Красин умира на 1 март, 1929 година. Негов паметник е издигнат на гробището в село Бегуновци.

“Тъжното е, че той си отива от този свят разочарован. Много видни хора, както капитан Кисьов, който е водил боевете на Бърдото в брезнишкия бой на 6 ноември, 1885 година… Настъпва Освобождението, много хора подават молба за поборническа пенсия и някак си не им е дадено нужното уважение.”, каза директорът на историческия музей Аниела Асенова.

Копие на снимка на Маринко (Стефан) Красин е включено в изложбата “Освобождението на Брезник”, която музеят организира по повод националния празник на България – 3 март. През тази седмица чрез открити уроци по история ученици от СУ “Васил Левски” ще научават повече за Освобождението на България, участието на брезнишките и трънските опълченци и сръбската окупация на Брезник.

Вижте още по темата: Общинският исторически музей: Брезник е бил под сръбска окупация 14 месеца по време на Освобождението на България – ВИДЕО + СНИМКИ

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...