Опълченецът Маринко (Стефан) Красин от село Бегуновци е бил разочарован след Освобождението на България

Маринко (Стефан) Антов Красин не е получил нужното уважение след Освобождението на България преди 139 години. За тази подробност разказа историкът и директор на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Маринко (Стефан) Красин е роден през 1854 година в брезнишкото село Бегуновци. Участвал е в Руско-турската освободителна война (1877-1878), при боевете на връх Шипка и във 2-ри Кубански конен полк. Опълченецът е награден от руското командване за проявена храброст с оръжие, казашка униформа и кон. Завърнал се е в родното си село, където е бил кмет на Кошаревска община и околийски началник на пощата в Цариброд. Маринко Красин умира на 1 март, 1929 година. Негов паметник е издигнат на гробището в село Бегуновци.

“Тъжното е, че той си отива от този свят разочарован. Много видни хора, както капитан Кисьов, който е водил боевете на Бърдото в брезнишкия бой на 6 ноември, 1885 година… Настъпва Освобождението, много хора подават молба за поборническа пенсия и някак си не им е дадено нужното уважение.”, каза директорът на историческия музей Аниела Асенова.

Копие на снимка на Маринко (Стефан) Красин е включено в изложбата “Освобождението на Брезник”, която музеят организира по повод националния празник на България – 3 март. През тази седмица чрез открити уроци по история ученици от СУ “Васил Левски” ще научават повече за Освобождението на България, участието на брезнишките и трънските опълченци и сръбската окупация на Брезник.

Вижте още по темата: Общинският исторически музей: Брезник е бил под сръбска окупация 14 месеца по време на Освобождението на България – ВИДЕО + СНИМКИ

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...