ВиК-Перник: След отстраняване на авария водата може да се оцвети, следващата седмица ще проверим питейната вода в град Трън

Във вторник ВиК-Перник ще извърши мониторинг на питейната вода в град Трън. Това казаха от водопреносното дружество след запитвания от Zapadno.com за качеството на водата в района.

В края на миналата седмица в заседателната зала на Община Трън се проведе сесия на общинския съвет. Към края на заседанието общинският съветник Олег Тодоров постави въпроса с качеството на питейната вода в Трън. Той каза, че през последните седмици водата от чешмите е кафява. Припомнете си подробностите като прочетете: Общинският съветник Олег Тодоров: Водата от чешмите в Трън е кафява, жена ми слага марля, в която се събират боклуци

Репортер на Zapadno.com се свърза с дружеството ВиК-Перник с въпроси относно качеството на питейната вода в Трън. От ВиК-Перник отговориха, че през 2016 година са направени 4 проверки на водата в Трън и водопреносното дружество работи съвместно с РЗИ-Перник. След отстраняване на повреда има вероятност водата от чешмите да придобие оранжев или кафяв цвят. Вижте пълния отговор на ВиК-Перник в следващите редове:

В отговор на Вашите въпроси, свързани с чистотата на питейната вода в град Трън, Ви уведомяваме следното: Минималната честота за вземане на проби и изпитвания се определя, в съответствие с Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, издадена от министъра на здравеопазването, министъра на регионалното развитие и благоустройство и министъра на околната среда и водите/обн., ДВ, бр. 30 от 28.03.2001 г., изм., бр. 87 от 30.10.2007 г., изм. и доп., бр. 1 от
04.01.2011 г., изм., бр. 15 от 21.02.2012 г.,  бр. 102 от 12.12.2014 г./.

Всяка година “ВиК” ООД и РЗИ-Перник разработват съвместно Програма за мониторинг на питейните води, които по обхват и честота отговарят на минимума изисквания по Приложение № 2, 2 а и 2 б от горецитираната Наредба и са съобразени със специфичните регионални условия. Спрямо изготвената от “ВиК” ООД и утвърдена от РЗИ-Перник – Програма за мониторинг за 2016 г., за гр.Трън, са включени 4 броя проби за постоянен мониторинг, които се взимат равномерно разпределени по време и място. Последният мониторинг на питейната вода в гр. Трън, е осъществен на 22.11.2016 г. Всички проби, взети през изминалата 2016 г. на питейната вода в гр. Трън отговарят на анализираните показатели. РЗИ-Перник, проверяват чрез постоянен и периодичен мониторинг съответствието на подаваната към консуматорите питейна вода по показатели за качество, в размер не по-малък от 50 %, съгласно чл. 8 от Наредба №9/16.03.2001 г.
След отстраняване на повреда, питейната вода може да се оцвети в оранжево или кафяво. Получават се отлагания на утайки във водопровода, които най-често са утайки от желязо, манган или варовик, които не са вредни за здравето.

На 07.03.2017 г. (вторник), ще бъде извършен мониторинг от “ВиК” ООД, за качеството на питейната вода в гр. Трън. В случай, че качеството на водата не отговаря на нормативните изисквания, населението на гр. Трън ще бъде уведомено.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...