Бивш миньор от мина „Злата”: Спекулира се с добиването на злато, което вече не е първобитно и опасно, както беше – ВИДЕО

Бивш служител на закритата мина „Злата” каза, че се правят спекулации в публичнот пространство с начина на добиване на злато, предаде репортер на Zapadno.com.

Започналата работа от 1 юли, 1939 година мина “Злата” е била с годишен добив около 30 000 тона златоносна руда, която е преминавала през инсталация за преработване чрез цианизация, по данни на Държавен архив – Перник. Заради потребностите на държавата е било отхвърлено предложение на концесионера – “Английско-българско минно дружество” АД за постоянно спиране дейността на мината още през 1943 година и било предписано да продължат проучвателните и подготвителни работи. Година по-късно производството западнало поради липса на материали, финансови средства и изчерпване на проучените запаси руда. През 1946 година в предприятието, което е изкарвало ежедневно по 100 тона руда и е давало хляб на 350 работници, 25 инженери, технически персонал и чиновници – останали шестима счетоводители и техници и четирима пазачи. При тоталитаризма мината е национализирана. Тя прекратява дейността си в средата на 70-те години на миналия век. Почти 20 години по-късно Трънско отново привлича вниманието на изследователите.

Виктор Шишков е постъпил на работа в мина „Злата”, която се намира в района на трънското село Ерул през 1990 година. Той е бил началник на смяна към предприятие, което е било подразделение на ДФ „Редки метали”.

„Предприятието имаше за задача да проучва наличието на редки метали в района. Още повече, че от дълги години е известно, че тука в района е функционирала мина, която е добивала златна руда. Тая мина е била затворена, тоест прекъсната е дейноста през 1974 година. Причините не са много добре изяснени за дейноста на мината. Но интересът към района за търсене на редки метали не е прекъсвал.”, каза Виктор Шишков.

Няколко геоложки бригади са проучвали района на мина „Злата”. ДФ „Редки метали” е имала интерес и към търсенето на уранова руда. Виктор Шишков смята, че е имало причина дружеството да търси уран в мините. Работата бившия миньор била да прави геоложки проучвания, а данните от тях така и не достигнали до него, тъй като работата била секретна в началот на 90-те години на миналия век. Той  каза, че под земята имало наличие на уранова руда, но тя не била в количества, които да представляват производствено значение за добиването и.

„Нямаше много информация, включително и за нас, които там работихме в какво точно се състои наличието на уранова руда. Когато беше в разгара тази проучвателна дейност – 91-а година излезна едно постновление на Министерския съвет за прекратяване на уранодобива в България, включително и прекратяване на всякакъв вид геолого-проучвателни дейности. Като се има предвид, че преди това геоложко проучване за търсене на уран е имало доста богата информация, че златната руда, която е експлоатирана преди това, в продължение на 40 години не е изчерпана. Затова нашето внимание се пренасочи.”, каза още бившият миньор.

През годините три пъти геоложки проучвания са доказали, че в района на трънско има залежи на златна руда. Работниците на мината тъкмо били в разгара на работата си, когато всичко било ликвидирано. Техниката от обекта била разпродадена или претопена. През 2000 година, когато участъкът се бил оформил като самостоятелно предприятие ЕТД „Злата”, град Трън било окончателно ликвидирано, спомня си Виктор Шишков.

Урановата руда, която е под земята не може да се сравни с преработения уран, който се използва в атомните електроцентрали. „Става въпрос за радиоактивна руда, която не може да се сравнява с преработен уран. Тази радиоактивност е много по-малка и по-слаба.”, каза още бившият служител на мина „Злата”.

„Много скоро хора спекулират с бившата дейност на мина „Злата” с евентуалната бъдеща дейност. Спекулацията е в това, че действително в началния етап на разработката на мина „Злата” трудът е бил много примитивен, техниката е била на ниско равнище, запрашаването е било голямо и много хора са пострадали вследствие на този прах, който се вдишва на минния добив. Опитват се да сравняват този начин на пробивно-взривни работи със съвременния. При съвременната техника има вентилация, обезопасяване на района и други.”, каза Виктор Шишков.

Вижте цялото интервю с бившия миньор във видеата, които Zapadno.com засне:

Виж също...

1 Response

  1. TNT каза:

    Прав е човека! Откритият способ е опасен и не трябва да се допуска!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...