НОИ ще промени изискванията за подаване на данни от болнични листове по интернет

Националният осигурителен институт информира, че на интернет страницата на институцията са публикувани утвърдените изменения във функционалните изисквания за структурата, формата и контрола на данните, поддържани от програмните продукти за изготвяне и подаване по електронен път на болнични листове и решенията по обжалването им, съобщават от пресцентъра на НОИ.

Промените влизат в сила от 1 май 2017 година и след тази дата няма да се приемат некоректни данни в Електронния регистър на болничните листове. Публикуваните изисквания, заедно с приложенията към тях, са предназначени за разработващите медицински софтуер и органите на медицинската експертиза.

В тях са направени промени и допълнения, с които се формализират условията за приемането или неприемането на некоректни данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове. Акцентира се върху правилния начин за проверка и изпращане на данни онлайн, който осигурява навременно откриване и безпроблемно отстраняване на грешките, преди издаването на болничния лист и връчването му на лицето, предаде БНТ.

Основната цел на промяната е да се скъси пътят и времето за отстраняване на грешки при подаването на болничните листове към регистъра и по-бързото изплащане на обезщетенията. Всички програмни продукти, използвани от органите на медицинската експертиза, трябва да бъдат съобразени с изискванията за прием на данните, за да се подобри контролът и информираността за резултатите от него, преди издаването на болничния лист. За целта ще бъдат променени програмните приложения и уебуслуги на НОИ за контрол и прием на данни в регистъра и ще бъде публикувана нова версия на самостоятелния програмен продукт.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...