Сдружение „Трън” изпревари трънската община в информирането за местния референдум

Правила за провеждането на кампанията още няма, но сдружение „Трън” вече агитира населението за местния референдум, който ще се проведе на 26 март, научи човек на Zapadno.com.

В четвъртък в магазини, заведения и офиси на фирми били разпространени безплатни вестници със заглавието „Референдум”. Вестникът се състои от 4 цветни страници (лукс, който дори Община Трън досега не си е позволявала да прави, дори и в черно-бял печатен вариант) и е издание на сдружение „Трън”.

На първа страница е описана информация за предстоящия референдум, включително едностранчивата агитация за гласуване на референдума. На втора и трета страница са публикувани илюстративни снимки (подчертано е, че снимките във вестника са илюстративни, а не фактически свързани с работата на инвеститора, против който се провежда референдум). Отново в края на едната страница читателят се подканва да гласува едностранчиво.

Последната страница на пропагандиращият вестник е заключителна с твърдения на бизнесмени и председатели на туристически дружества, които описват колко е лошо да се инвестира в трънско от индустриален предприемач.

Също като некоректната брошура, която беше разпространена в Трън анонимно, този агитационен материал не отговоря на изискванията на закона. Този път авторите на твърденията са известни, но не са спазени задължителните 10 %, които трябва да заема изречението „Купуването и продаването на гласове е престъпление!“ от агитационния материал. Според Изборния кодекс е забранено разпространяването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на конкуриращите се страни. Както може да се очаква от ожесточената кампания на сдружение „Трън“ до момента, това изискване не е спазено.

Докато хартиеното издание информира жителите на трънско за референдума, Общинска избирателна комисия-Трън все още не е поставила на публични места задължителните общински информационни съобщения за начина на гласуване и самото обществено допитване.

На 6 февруари, 2017 година е издадена заповед от Община Трън за определяне на поставяне на агитационни материали за предсрочните избори които ще се проведат на 26 март. Референдумът също ще се проведе на 26 март и ще съвпадне с изборите. Едно от местата за слагане на агитационни материали са прозорците на фоайето при централния вход на народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895”. Към 3 март нито там, нито в района на входа на Община Трън не бяха поставени информационни съобщения за предстоящия референдум.

Единственото уведомление на местна почва за референдума е направено чрез информационен лист публикуван на сайта на Община Трън. Не всеки трънчанин разполага с интернет достъп и може да прочете информационният лист в сайта на общината.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...