Човек против златодобива ще контролира референдума в Трън, местните: Обективен ли ще е вотът?

Референдумът в Трън ще се контролира от човек, който написа становище против златодобива. Обективен ли ще бъде вотът, питат местни граждани, предаде репортер на Zapadno.com.

Кметът на общината назначава председателя и членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК), които отговарят за провеждането на местния референдум. Начело на ОИК е поставен Тодор Исаев – известен противник на златодобива в Трън. С негов подпис преди седмица излезе и остро становище против проекта за мината.

Това разказаха местни хора пред репортер на Zapadno.com и сигнализираха, че баланс на позициите по референдума не е потърсен не само на ниво общинска комисия, но и по-надолу, в комисиите на избирателните секции.

Най-много хора в общината гласуват в секциите в града. Гласуването става в училището и в него за референдума ще има общо 4 секции. В една от тях ръководител на процеса ще бъде снахата на Исаев. В друга председател ще е негова подчинена в общинската фирма за дърводобив, а в трета – секретар ще бъде още един служител на Исаев.

Избирателите, които ще участват в местния референдум са общо около 3000 човека. 70 % от тях са гласоподаватели в Трън, тоест ще гласуват в секциите, контролирани от изброените хора.

Каква е позицията им по въпроса на референдума е видно от техните профилни снимки във Фейсбук. През последната седмица всички ясно заявиха пристрастията си като добавиха бадж към снимките си. Тази екстра към Фейсбук е създадена от един от активистите на новосформирана коалиция за парламентарните избори, пряко свързана с предизвикването на референдума и с политическата ситуация в града.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...