Ново нарушение на Общинската избирателна комисия в Трън

Граждани от Трън алармираха пред Zapadno.com, че в информационните материали за предстоящия местен референдум липсва много важна информация. „Пропуснато ли е, нарочно ли е, не можа де се каже, но тази ключова информация просто отсъства от информационния лист“, казват те.

Става въпрос за изискването на уседналост за гласоподавателите. В информационния лист на общината (който е достъпен само в интернет, но не е разпространен сред населението) пише кой има право да гласува. В него липсва обаче текстът от закона, който указва, че гласуващите трябва да имат адрес в общината през последните 6 месеца преди насрочването на референдума.

Хората се опасяват, че смесването на правилата за избор на народни представители и за гласуване на референдум може да предизвика много волни и неволни грешки при гласуването. Пример за това са изискванията за уседналост в дадено населено място. За националния парламент те не важат, а за местния референдум са задължителен елемент. Това означава, че ако един човек е регистриран в община Трън през януари 2017 година има право да гласува в Трън за депутати, но няма право да гласува на местния референдум, защото не са изминали 6 месеца от регистрирането му в общината.

Ето как общината се наложи да създаде два различни избирателни списъка в Трън. Един с хората, които имат право да гласуват за народни представители, и друг – с гласоподавателите за референдума.

„Местният референдум се прави по правилата за местни избори“, коментират юристи. От там идва и разминаването. Затова и се налага общината да похарчи допълнителни пари за членове на секционни комисии, а партиите – за двойно повече наблюдатели и застъпници.

Общината е изчислила, че референдумът ще й струва около 40 000 лева от местния бюджет.

Какви пари ще вземат членовете на СИК и ОИК за референдума в Трън вижте в материала на Zapadno.com: ЦИК определи кой колко ще взима за подготовката и провеждането на референдума за златодобива в Трън.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...