400 психолози са разпределени за над 2000 училища в страната, министерства ще преговарят за увеличение на школските бюджети

Министерството на образованието ще води разговори с министерството на финансите за увеличаване на делегираните бюджети на училищата, предаде БНТ.

Допълнителните средства са нужни за осигуряване на повече психолози на пълен работен ден уточниха от просветното ведомство. По данни от края на миналата година училищата у нас са 2473, а в тях работят по-малко от 400 психолози и около 700 педагогически съветници.

Най-много психолози и педагогически съветници работят в училищата в област София-град, а най-малко в Кюстендил. Въпреки, че според закона такива специалисти трябва да има навсякъде, основното училище във врачанското село Тишевица, няма нито психолог, нито педагогически съветник. Училището е средищно и събира около стотина деца от 5 околни села. Учителите признават, че срещат трудности с децата.

В столичното 18-то училище учат над 2400 деца. Те могат да разчитат на двама психолози, педагогически съветник и логопед. Според педагогическия съветник на 18-то училище, повече агресия проявяват децата от 5-ти до седми клас. Психологът разказва, че в последните години се увеличават учениците, които търсят подкрепа.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...