България ще участва в бунта на още 4 страни срещу продажбата на храна с ниско качество в търговските вериги

България се включва в бунта на Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна второ качество за техните граждани.

Четирите държави, подкрепени от страната ни, искат да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Днес земеделският министър в служебното правителство проф. Христо Бозуков ще постави въпроса на заседание на съвета на министрите в Брюксел. Това обяви той пред “24 часа“.

Преди дни бе обявено изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. Според данните от него, за които алармира кабинетът в Будапеща, големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка. “При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук”, коментира и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка, цитиран от Reuters. И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа. При специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти – по-малко белтъчини, а в шоколада – по-малко какао. И в словашките варианти на всички тези продукти се съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти. През миналата седмица дори е имало нарочна среща във Варшава на министрите на земеделието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария за съгласуване на действията.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...