България ще участва в бунта на още 4 страни срещу продажбата на храна с ниско качество в търговските вериги

България се включва в бунта на Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна второ качество за техните граждани.

Четирите държави, подкрепени от страната ни, искат да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Днес земеделският министър в служебното правителство проф. Христо Бозуков ще постави въпроса на заседание на съвета на министрите в Брюксел. Това обяви той пред “24 часа“.

Преди дни бе обявено изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. Според данните от него, за които алармира кабинетът в Будапеща, големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка. “При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук”, коментира и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка, цитиран от Reuters. И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа. При специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти – по-малко белтъчини, а в шоколада – по-малко какао. И в словашките варианти на всички тези продукти се съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти. През миналата седмица дори е имало нарочна среща във Варшава на министрите на земеделието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария за съгласуване на действията.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...