Над 100-годишни плетива и бродерии на трънски фамилии ще бъдат показани на открита изложба в комплекса на село Горочевци

Бродерии и плетива на фамилии от трънско ще бъдат показани на открита изложба за Деня на жената в комплекса на село Горочевци, предаде репортер на Zapadno.com.

Илиана Ахчийска и Росица Лалова са предоставили за изложбата предмети от семейните им съкровищници. Сред експонатите, които ще бъдат показани са перде, което е над 100-годишно, възглавници, бродерии и пано. Темата на изложбата е “Жената – домакиня и творец”.

“Тези красоти се предават спазвайки се съответните традиции. Хубавото и факт е, че нито цветовете са избледнели, нито по някакъв начин са повредени предметите. Пердето е на една кука, доста голямо е и се чудихме къде да го сложим. Бабата, която е предала пердето е Василка Ахчийска. Бродериите са с вълнени конци. Има и едно пано, което е фъкано.”, казаха от ръководството на комплекса.

Изложба ще бъде открита на 8 март – Деня на жената и ще бъде достъпна за посетителите на комплекса в следващите няколко дни.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...