Над 100-годишни плетива и бродерии на трънски фамилии ще бъдат показани на открита изложба в комплекса на село Горочевци

Бродерии и плетива на фамилии от трънско ще бъдат показани на открита изложба за Деня на жената в комплекса на село Горочевци, предаде репортер на Zapadno.com.

Илиана Ахчийска и Росица Лалова са предоставили за изложбата предмети от семейните им съкровищници. Сред експонатите, които ще бъдат показани са перде, което е над 100-годишно, възглавници, бродерии и пано. Темата на изложбата е “Жената – домакиня и творец”.

“Тези красоти се предават спазвайки се съответните традиции. Хубавото и факт е, че нито цветовете са избледнели, нито по някакъв начин са повредени предметите. Пердето е на една кука, доста голямо е и се чудихме къде да го сложим. Бабата, която е предала пердето е Василка Ахчийска. Бродериите са с вълнени конци. Има и едно пано, което е фъкано.”, казаха от ръководството на комплекса.

Изложба ще бъде открита на 8 март – Деня на жената и ще бъде достъпна за посетителите на комплекса в следващите няколко дни.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...