Виолета Димитрова с проницателно отворено писмо за референдума в Трън отправено към политическия елит на България

Zapadno.com получи отворено писмо, което е адресирано до всички политически партии и е във връзка с местния референдум, който ще се проведе в община Трън.

Отвореното писмо е подписано от Виолета Димитрова и е изпратено освен до основни политически партии и до национални и пернишки медии. Публикуваме го без редакторска намеса и в пълния му вид:

ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

Уважаеми кандидати за работа
на най-отговорните позиции в нашата обществено-политическа система,
наречена държава,

Всички знаем, че не Ви е лесно да се борите за одобрението на хората в държава, в която всички разбират от футбол и политика. Не Ви е лесно, но всички твърдите, че имате работещи решения за всички проблеми и само и единствено вие можете да се справите с проблемите, да управлявате с морал и експертиза, да доведете страната ни до състояние на безпроблемен мир и дружба, с цъфтяща икономика, здрави и образовани млади хора, достойни старини и справедливи доходи за всички.

Затова се обръщам от към всички вас заедно и всеки по отделно с няколко въпроса, на които Ви моля да ни отговорите конкретно. Рядко насочвате внимание към община Трън, но нека Ви припомня, че и ние плащаме данъци и се влияем от решенията, които Вие сте вземали или ще вземате начело на държавата.

Тук в Трън ние освен от футбол и политика, разбираме и от много повече неща. През последната година се налага да демонстрираме широки познания в областта на добивната промишленост, минното дело и стратегическите ресурси на страната. Даже в деня на изборите – на 26 март 2017 г., ще покажем на цяла България колко отговорно се отнасяме съм решенията в общината и в държавата като гласуваме на местен референдум. Всички заедно – без никаква дискриминация, включително нашето 80% ромско население – ще посъветваме местната власт какви решения да взема за Общия устройствен план на общината. Какво да включват в него и по какви правила да е процедурата за одобрение на устройствените планове.

Ако последното Ви звучи странно, ще уточня – това е опаковката, с която Община Трън прокарва идеята да забраним златодобива в Трън.

Аз лично все още нямам категорично мнение по темата, но осъзнавам, че нещо не е наред със случващото се в тази голяма по площ и малка по население община в България.

И така въпросите ми към вас са:

Какво е отношението на Вашата партия към добивната промишленост? Смятате ли, че тя е унищожителна за България и трябва да бъде забранена? Че индустрията е вредна и не трябва да се допуска да се развива в страната?

Какво е отношението Ви към местния референдум в Трън? Смятате ли, че въпросът за референдума е законосъобразен и че той се провежда по законовите правила?

Как ще призовете да гласуват симпатизантите на Вашата партия в Трън? С отговор „Да“ или „Не“ на референдума?

Смятате ли, че ще бъде проведен честен и без нарушения референдум, щом като изборния процес се управлява от Общинска избирателна комисия, чиито членове имат категорично изявено пристрастие към един от алтернативните отговори?

След като ПП „Зелените“ признаха, че са положили усилия за това да има референдум в Трън, смятате ли, че референдумът е предизвикан като предизборна акция на коалиция „Да, България“?

Допълнителни въпроси само към „Да, България“:

Съгласни ли сте с водача на листата в Перник, който призова да се гласува с „Да“ на референдума?
Като се борите всичко в държавата да се случва по ясни правила – как се отнасяте към сигналите за редица незаконосъобразни действия във връзка с референдума?

Поздрави,
Виолета Димитрова

Послепис:

Инвестиционният проект в Трън е на стойност 100 милиона лева. Проектът е на най-голямото медодобивно предприятие в България – „Асарел-Медет“. Предвижда възстановяване на работата на мина „Злата“ чрез добив и преработка на златно-сребърни руди. Според изчисленията на инвеститора по проекта ще бъдат открити 400 работни места и приходите в общината само от концесионна такса ще бъдат около 1 милион лева годишно. Докладът по Оценка на въздействието на околната среда (ДОВОС) все още не е изготвен. Фирмата казва, че най-рано догодина по същото време може да има ДОВОС.

Какво ме накара да се обърна към Вас:

Министерски съвет, август 2015 (докато правосъден министър е Христо Иванов): Правителството прие Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 г. Неин основен приоритет е устойчивото развитие на минната индустрия в България. С приемането й се осигуряват предпоставки към 2030 г. страната ни да е регионален лидер в рационалното оползотворяване на запасите от подземни богатства. Тя гарантира стабилна инвестиционна среда за отрасъла.

Служебен министър на икономиката Теодор Седларски: „Добивната индустрия е гръбнакът на нашата икономика“.

Корнелия Нинова, БСП: „Създаваме фонд „Индустрия“, защото без производство няма бъдеще“.

Драгомир Стойнев, БСП: „Когато за пръв път отидох в „Мини Марица-изток” миньорите ми казаха, че най-страшна е тишината, когато багерите не работят. Тогава казах: За мен миньорът е по-скъп от ВЕИ-та и започнахме работа за съживяването на мините”.

Бойко Борисов, ГЕРБ: „За всеки премиер е чест да приветства инвестиции в производството, при това реални, а не спекулативни.” С тези думи премиерът откри инсталация в „Асарел – Медет” АД. Премиерът похвали компанията, че за миналата година няма нито една трудова злополука, а средната работна заплата е над 2100 лв.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ: „Правителството подкрепя развитието на минерално-суровинната индустрия. Това е базов сектор за развитието на икономиката“.

Реформаторски блок, предизборна платформа: „България се нуждае от икономика, растяща с бързи темпове, гарантираща конкуренцията, предприемачеството и свободата от административен произвол… Силно, ефективно и отговорно местно самоуправление със засилено гражданско участие посредством Разширяване на прилагането на местните референдуми…

Меглена Кунева, Реформаторски блок: „Най-добрата социална политика е хората да имат работа. Не е вярно, че дясното било за богатите, а лявото за бедните. Европа е дясна и социална, справедливо е хората да имат възможност да се развиват. Всяка политика е борба за справедливост.“

„Да, България“, предизборна платформа: Развитие на българската икономика… На конкурентен принцип и на база самоинициатива на частни компании, обособяване секторни индустриални зони във всички региони на страната… ДА съхраним природата на България и да повишим устойчивото развитие чрез разумно управление на природните ресурси и богатства… Улесняване и разширяване на възможностите за публично участие при взимането на решения свързани с околната среда, включително при разпореждането с публични имоти и ресурси, сключването на концесии и т. н.

Кирил Петков, „Да, България“: „Основен фокус ще бъде как българските фирми да успяват на външните пазари. Там няма корупция и или изкарваш продукт с висока добавена стойност, който се купува от пазара, или си неуспешен. Той посочи конкретни примери за успешни стратегии за металодобива, текстилната индустрия, в секторите земеделие и наука, образование и иновации.“

Виж също...

2 Responses

  1. Сатанислав каза:

    Супер тъп въпрос, с който кметът си изтрива ръцете. Жалко, че вълненията на хората в трън се яхват политически от зелените рекетьори, част от уж антикорупционната “Да, България”. Заиграват се със страховете на хората. Уран, глупости. Ако имаше, бай Тошо да го е добил отдавна, отдавна. А най-бедният край в Европа да се отказва от милиони приходи – това е идиотизъм. Както бе казал един американец – глупостта е най-доброто обяснение за бедността.

  2. Румен каза:

    Въпрос: Какво да включват в него и по какви правила да е процедурата за одобрение на устройствените планове? Отговор: одобряването на общ устройствен план е регулирано в Закона за устройство на територията и законът хич не го е еня какво са казали на референдум, така че така зададен въпросът е безмислен и няма полза от референдума. по-добре би било хората да се питат дали искат в района на трън да се развива минна дейност. Въпрос: Смятате ли, че тя е унищожителна за България и трябва да бъде забранена? Че индустрията е вредна и не трябва да се допуска да се развива в страната? Отговор: ама вие сериозно ли? осъзнавате ли, че без тази индустрия няма да има нито компютри, нито смартфони, нито самолети, нищо от съвременните удобства, които всички ние, включително противниците на мината, ползват всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...