Пернишкият ансамбъл “Граовска младост” разтресе земята в сръбското село Звонци на концерт за българите от западните покрайнини

Танцьори от Перник донесоха радост и връзка с Родината на българи от Западните покрайнини, пише ZaPernik.com.

Ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“ при Двореца на културата в Перник изнесе концерт пред сънародниците ни в село Звонци, Община Бабушница. Повод за изявата беше превърналото се от няколко години честване на Баба Марта като празник на българите от района.

Тази година организатори на тържеството, заедно с местната организация на Националния съвет на българите в Сърбия беше и гражданско сдружение „Златна Ракита“. Дамите от сдружението бяха приготвили мартеничка за всеки от присъстващите и за гостите от България. Изпълнителите от ансамбъла бяха придружени от директора на Двореца на културата Петьо Фетфов и от зам.-председателя на Общинския съвет Милан Миланов, които предадоха поздрави и символични подаръци от общинското ръководство на Перник, оказало съдействие за пътуването на ансамбъла. Гости на празника бяха и представители на Община Костинброд.
Поканата към перничани за празника не е случайна, защото връзката с българското малцинство в село Звонци е от 1994 г., когато Миланов, Фетфов и покойния вече Иван Стоицев са занесли дарение от лекарства и българска литература. По-късно през годините е оказана помощ за възстановяването на църквата „Св. пр. Илия“ в селото и ансамбълът е бил гост за празника по освещаването й.
Село Звонци е едно от 20-те села от Трънска околия, които при прокарването на нова граница през 1920 г. по силата на подписания година преди това Ньойски договор, остават на сръбска територия. До 1962 г. селото е било център на община и е обединявало околните по-малки селища, населени предимно с българи. След това сръбските власти ги разделят и поставят на подчинение на съседните сръбски общини Бабушница и Димитровград (Цариброд). В момента в селото живеят около 170 човека, главно българи. И има и училище със 46 ученици, които четири пъти седмично изучават български като майчин език. Селото продължава да е център на близките населени места, защото има лекар, полиция и четири дни в седмицата – служител по гражданско състояние от общината в Бабушница. В непосредствена близост се намира и известният в миналото курорт с минерален извор Звоничка баня. Големият хотел и плувните басейни са приватизирани преди повече от 10 години и сега са полуразрушени. Голямата надежда на местните хора са възможните съвместни проекти с български общини по програмите на ЕС за трансгранично-сътрудничество.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...