Бъдещето на ТЕЦ-овете и цената на електричеството в България са застрашени от екоизисквания на Европейския съюз

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид. В случай, че не го направим Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предаде БНТ.

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 година заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на срещата, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

В момента 50 % от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема. В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 година.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...