Над 150 миньори от страната и туристи от Панагюрище изкачиха връх Стража и се обявиха против манипулативната кампания срещу златодобива

Успоредно с изкачването против проекта на компанията в Трън, над 150 миньори от цялата страна дойдоха да защитят професията си под мотото „Аз съм миньор и аз обичам природата”. Над 150 миньори от цялата страна се събраха в трънско по покана на колегите си от някогашната мина „Злата“. Заедно с тях бяха и туристите от туристическо дружество „Бунай“ – Панагюрище, които наред с миньорите застанаха зад каузата за чиста трънска природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона.

Гостите се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън. Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства.

„Изкачване в подкрепа запазването на трънските хора е нужно за тук“, коментира един от най-опитните работници на мина „Злата“ – 75-годишният Боян Дойчев. „Нужни са ни инвестиции, за да оцелеем и да се радваме на тази природа, която за някои е атракция, а за нас е съдба.“ По призива на Дойчев миньорите и туристите изкачиха върха, известен като „Трънския К2“.

По същото време в село Лялинци група миньори от „Асарел-Медет“ връчи покана на всички, които изкачваха съседния връх Стража, предвождани от алпиниста Боян Петров. Те бяха там в знак на протест срещу развитието на минната индустрия в региона. „Поканата е отговор на тиражираните едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Те са пряко насочени срещу дейността на предприятието и реалността в град Панагюрище“, според миньорите.

В момента тече организация за провеждането на референдум в град Трън, чиято цел е да се забрани добив и преработка на подземни богатства. Прочетете още по темата: Българска минно-геоложка камара: В община Трън протича незаконна подготовка за провеждане на местен референдум

Виж също...

1 Response

  1. Шафт каза:

    Асарел,миньори и всякакви производни,също и до тъпият ви сайт,отразявайте обективно новините,а не платени публикации! Юди нещастни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...