Над 150 миньори от страната и туристи от Панагюрище изкачиха връх Стража и се обявиха против манипулативната кампания срещу златодобива

Успоредно с изкачването против проекта на компанията в Трън, над 150 миньори от цялата страна дойдоха да защитят професията си под мотото „Аз съм миньор и аз обичам природата”. Над 150 миньори от цялата страна се събраха в трънско по покана на колегите си от някогашната мина „Злата“. Заедно с тях бяха и туристите от туристическо дружество „Бунай“ – Панагюрище, които наред с миньорите застанаха зад каузата за чиста трънска природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона.

Гостите се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън. Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства.

„Изкачване в подкрепа запазването на трънските хора е нужно за тук“, коментира един от най-опитните работници на мина „Злата“ – 75-годишният Боян Дойчев. „Нужни са ни инвестиции, за да оцелеем и да се радваме на тази природа, която за някои е атракция, а за нас е съдба.“ По призива на Дойчев миньорите и туристите изкачиха върха, известен като „Трънския К2“.

По същото време в село Лялинци група миньори от „Асарел-Медет“ връчи покана на всички, които изкачваха съседния връх Стража, предвождани от алпиниста Боян Петров. Те бяха там в знак на протест срещу развитието на минната индустрия в региона. „Поканата е отговор на тиражираните едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Те са пряко насочени срещу дейността на предприятието и реалността в град Панагюрище“, според миньорите.

В момента тече организация за провеждането на референдум в град Трън, чиято цел е да се забрани добив и преработка на подземни богатства. Прочетете още по темата: Българска минно-геоложка камара: В община Трън протича незаконна подготовка за провеждане на местен референдум

Виж също...

1 Response

  1. Шафт каза:

    Асарел,миньори и всякакви производни,също и до тъпият ви сайт,отразявайте обективно новините,а не платени публикации! Юди нещастни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...