Инженер проучвал мина „Злата”: Кметът на Община Трън ми поиска становище за наличие на уран в трънско, което му предадох преди 4 месеца

През месец декември, 2016 година кметът на Община Трън Станислав Николов е поискал становище за наличие на уран от служителя на бившето предприятие „Редки метали” инженер Стефан Лазаров, който е отговарял за проучвания в мина „Злата”. Няколко въпроса са били залегнати в становището, което градоначалникът получил от инженера. Темата на запитването била наличието на уран в трънско. Това каза инженер Стефан Лазаров ексклузивно пред Zapadno.com.

Инженер Лазаров е работил към „Редки метали” преди да бъде закрито предприятието и е бил началник на геоложка група, участвала в най-мащабните проучвания правени в района на бившата мина „Злата”. Той е работил на мината от 1985 до 1994 година. Бил е част от отдела по проучване и търсене на рудни и полезни изкопаеми към отдел за геологопроучвателни работи към поделение на ДСО „Редки метали”. В средата на 80-те години на миналия век групата на Лазаров е работил с най-модерната за онова време техника в минно-геоложката индустрия.

През месец декември, 2016 година инженерът получава писмо от кмета на Община Трън Станислав Николов, в което градоначалникът иска становището на специалиста за проучвания, които са правени в мина „Злата” през миналия век. Въпреки създаденото обществено напражение становището на инженер Стефан Лазаров не е обявено публично от страна на общинската администрация.

Причината специалистът да даде интервю за Zapadno.com е кратък филм на холандецът Патрик Смитьойс, чрез който се вселява паника срещу златодобива като индустрия. Холандецът е направил филма през изминалото лято, когато е обикалял трънско. Той е събрал кадри от изоставени държавни рудници и е монтирал видеото, което разпространява в интернет.

„Поводът да изнеса тези факти е клипът на едно младо момче, което се разхожда из България с една камера и снима последиците от посттоталитаризма и така наречената „демокрация” – разбити рудници, стари административни сгради и други кадри част, от които заснети в кърджалийско. Той интерпретира снимки и кадри, които ги сравнява с бъдещата обстановка в района на Трън, което страшно ме възмути. Така интерпретирано – в снимки и видео с колаж просто плаши местните хора и няма нищо общо с реалността и действителността. Една измислена програма, която не знам по какви причини и кой как се е заел да я интерпретира. Това е една лоша постановка и не бива така да постъпват млади хора – да обикалят района на Трън и селата и да плашат хората с небивалици.”, заяви инженер Стефан Лазаров.

Патрик Смитьойс е поддръжник на „зелената идея”, а през 2016 година стана „Зелена личност”. В началото на 90-те години на 20 век холандецът пристига в България и се захваща с производство на тениски, панталони, сака и пуловери. За период от 12 години фабрики, на които е възлагал поръчки са произвели милиони стоки, които е продавал. През първите няколко години на 21 век Патрик Смитьойс продава бизнеса си и започва да се занимава с така наречената „зелена идея”.

Очаквайте скоро в Zapadno.com още реални факти за мина “Злата” и количеството уран в трънско изнесени от инженер Стефан Лазаров.

Виж също...

1 Response

  1. ДНЕС – 13 МАРТ 2017 г. ПУБЛИКУВАХ НА ПРОФИЛА НА ОБЩИНА ТРЪН ВЪЗРАЖЕНИЯТА СИ ВЪВ ВРЪЗКА С ОТХВЪРЛЯНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО ИСКАНЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА МИНА “ЗЛАТА”, КОИТО СЕ ИЗРАЗЯВАТ В СЛЕДНОТО:
    ПОРЕДНА МАНИПУЛАЦИЯ ЛИ Е ЗА НАСЕЛЕНИЕТО НА ГР. ТРЪН ОТМЯНАТА НА ПЛАНУВАНИЯ РЕФЕРЕНДУМ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ЕВЕНТУАЛНОТО ОТКРИВАНЕ ИЛИ НЕ НА МИНА ”ЗЛАТА” , ИЛИ ТЪРСЕНЕ НА ПОДХОДЯЩО ТЕХНОЛОГИЧНО ВРЕМЕ ЗА ПО-ДОБРАТА МУ ОРГАНИЗАЦИЯ И УСПЕШНО ПРОВЕЖДАНЕ ?
    ПРЕДВИД НА ТОВА, ЧЕ ПРОБЛЕМА ЗАСЯГА НЕ САМО ЖИТЕЛИТЕ НА ГР. ТРЪН, А И ПРИЛЕЖАЩИТЕ КЪМ НЕГО СЕЛА В СЛУЧАЙ, ЧЕ МИНАТА БЪДЕ ПРИВЕДЕНА В РАБОТЕН РЕЖИМ И РАДИАЦИЯТА НЯМА КАК ДА СЕ ОГРАНИЧИ САМО В ГРАНИЦИТЕ НА ГРАДА, НИЕ ОСТАВАМЕ С ИЗОСТРЕНО ВНИМАНИЕ И С ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ЗАДАВАЩОТО СЕ ПОРЕДНО БЕЗОБРАЗИЕ И ПРЕДАТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ !
    АКО ВЪЗНИКНАЛИТЕ НАМЕРЕНИЯ С ИНВЕСТИЦИОННОТО ИСКАНЕ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ОТКРИВАНЕ ИЛИ НЕ НА МИНА ”ЗЛАТА” В ГРАД ТРЪН, КОЕТО Е ОТКРИТО ПЕЧАЛБАРСТВО И НЕ Е НИКАКВА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА ГРАДА И МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ ПРИКЛЮЧАТ ТАКА, ЧЕ ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЕКОЛОГИЯТА, ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО ! НЕКА ОЩЕ ОТ СЕГА ДА ЗНАЯТ, КАКТО ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА ГРАД ТРЪН, ТАКА И ОБЛАСТНАТА УПРАВА НА ГР .ПЕРНИК, ЧЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ПО СЪЩЕСТВО Е ИЗВЪН КОНТРОЛА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ПРИНАДЛЕЖИ ЗА РЕШАВАНЕ ЕДИНСТВЕНО И САМО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, НЕ САМО НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...