Самоук дърворезбар от село Бегуновци: Занаятът по дърворезбоване има бъдеще в България – ВИДЕО

Самоукият дърворезбар Димитър Боянов от брезнишкото село Бегуновци показа творбите си на изложба в народно читалище „Просвета-1922” по повод Деня на жената миналата седмица. Бегуновчанинът смята, че дърворезбоването има бъдеще в България, предаде репортер на Zapadno.com.

Димитър Боянов се занимава с дърворезбарския занаят от 20 години. Това е неговото хоби, чрез което за около месец създава една творба от дърво.

Дърворезбите, които бегуновчанинът показа на изложбата са изработени от орех. Ателието му се намира в собствения дом в селото. Най-лесно се дялка върху дърво от липа, топола или осика. Освен изкуство върху дърво, Боянов прави и рамки за гоблени.

„Дърворезбата ми харесва, доставя ми удоволствие и ме успокоява. Надявам се все повече и повече да има поддръжници на това изкуство. В селото има още хора, които се занимават с това, но за момента не са имали възможност да покажат нещо.”, каза Димитър Боянов.

Творецът е оптимист за древния занаят и смята, че той има бъдеще в днешна България.

Прочетете още: Самодейни творци от село Бегуновци подариха изложба на ръчно изработени картини, плетива, дърворезби и сувенири за Деня на жената  – ВИДЕО + СНИМКИ

Вижте какво още каза Димитър Боянов във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...