Брезничани научиха как безопасно могат да си намерят работа в Европейския съюз и как да се предпазят от рисковете от трафика на хора – ВИДЕО

Чрез информационна среща брезничани научиха как да се предпазят от трафика на хора при търсене на работа в чужбина и как безопасно да започнат да работят в Европейския съюз. Срещата се проведе в читалище “Просвещение-1870” и беше организирана от “Бюро по труда”-Перник, Агенция по заетостта и Националната комисия за борба с трафика на хора, предаде репортер на Zapadno.com.

Подобни срещи се проведоха преди дни в Перник и Радомир. Днес брезничани се запознаха чрез презентация с темите: „Превенция на трафика на хора и посредническите услуги, които Агенцията по заетостта предоставя, като член на Европейската мрежа EURES“. Следващата спирка на информационната среща е в град Трън на 21 март.

“Целта на този информационен ден е от една страна да ви запознаем с трафика на хора – рисковете, които крие било, за да си намерите работа или било просто, за да отидете на екскурзия. В брошурите, които са любезно предоставени от Националната комисия за борба с трафика на хора има адресите и актуалните телефони на посолствата на Република България в Европейския съюз. От друга страна искаме накратко да ви запознаем и с услугите, които предлага Агенция по заетостта, както и с формата EURES, чрез която вие безопасно може да си намерите работа в Европейския съюз.”, каза директорът на “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов.

Райна Стоева и Мая Тодорова от Бюро по труда”-Перник бяха лектори на презентацията, която беше представена пред брезничани.

Много хора, които търсят сезонна или постоянна работа в чужбина, или искат да продължат образованието си в друга страна, стават жертва на измама. Често предварителните договорки и обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и работа. Нещо повече, хората работят и живеят в мизерни условия и получават много малко или никакво заплащане. Често документите за самоличност на жертвите са отнети от работодателя, те заплащат нерегламентирана сума (дълг) за това, че им е осигурена работа, жилище или храна. Често тези взаимоотношения не са уредени предварително с договор или ако е подписан такъв, то той е на чужд език, който работникът не владее, или се оказва че договорът няма юридическа стойност. Хората, на които са се случили такива и подобни неприятни неща са станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Вижте как се проведе информационната среща в Брезник във видеото на Zapadno.com: 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...