Брезничани научиха как безопасно могат да си намерят работа в Европейския съюз и как да се предпазят от рисковете от трафика на хора – ВИДЕО

Чрез информационна среща брезничани научиха как да се предпазят от трафика на хора при търсене на работа в чужбина и как безопасно да започнат да работят в Европейския съюз. Срещата се проведе в читалище “Просвещение-1870” и беше организирана от “Бюро по труда”-Перник, Агенция по заетостта и Националната комисия за борба с трафика на хора, предаде репортер на Zapadno.com.

Подобни срещи се проведоха преди дни в Перник и Радомир. Днес брезничани се запознаха чрез презентация с темите: „Превенция на трафика на хора и посредническите услуги, които Агенцията по заетостта предоставя, като член на Европейската мрежа EURES“. Следващата спирка на информационната среща е в град Трън на 21 март.

“Целта на този информационен ден е от една страна да ви запознаем с трафика на хора – рисковете, които крие било, за да си намерите работа или било просто, за да отидете на екскурзия. В брошурите, които са любезно предоставени от Националната комисия за борба с трафика на хора има адресите и актуалните телефони на посолствата на Република България в Европейския съюз. От друга страна искаме накратко да ви запознаем и с услугите, които предлага Агенция по заетостта, както и с формата EURES, чрез която вие безопасно може да си намерите работа в Европейския съюз.”, каза директорът на “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов.

Райна Стоева и Мая Тодорова от Бюро по труда”-Перник бяха лектори на презентацията, която беше представена пред брезничани.

Много хора, които търсят сезонна или постоянна работа в чужбина, или искат да продължат образованието си в друга страна, стават жертва на измама. Често предварителните договорки и обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и работа. Нещо повече, хората работят и живеят в мизерни условия и получават много малко или никакво заплащане. Често документите за самоличност на жертвите са отнети от работодателя, те заплащат нерегламентирана сума (дълг) за това, че им е осигурена работа, жилище или храна. Често тези взаимоотношения не са уредени предварително с договор или ако е подписан такъв, то той е на чужд език, който работникът не владее, или се оказва че договорът няма юридическа стойност. Хората, на които са се случили такива и подобни неприятни неща са станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Вижте как се проведе информационната среща в Брезник във видеото на Zapadno.com: 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...