Областният управител на Перник: Не спирам референдума в Трън, а помагам той да се проведе законно и спестявам хиляди левове и излъгани хора – ВИДЕО

Областният управител на Перник Васил Михайлов не пречи за провеждането на местен референдум в община Трън, а е помогнал той да се проведе законно. Това каза той на пресконференция, която даде днес пред медии, предаде репортер на Zapadno.com.

“В последните дни чух различни мнения. Повечето от тях са определено гнусни по отношение на това как областният управител е на война с населението в Трън, как областният управител спира референдума, как областният управител е против администрацията и какво ли още не. Искам да чуете истината.”, каза областният управител на Перник Васил Михайлов.

Общински съвет-Трън взима решение за провеждане на местен референдум в общината с въпрос „Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Според бившия областен управител на Перник д-р Александър Александров решението е незаконосъобразно. Той оспорва референдума в Административен съд-Перник. Последва ново решение на Общински съвет-Трън във връзка с референдума. Сегашният областен управител връща за доразглеждане или прегласуване решението на общинските съветници в Трън.

“И в двете решения на Общински съвет-Трън основното нарушение е, че са допуснати нарушения на нормативната уредба отразена в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление или популярно казано – закона за референдума.”, каза още Васил Михайлов. Губернаторът допълни, че чисто юридическа е заповедта срещу решението на трънските парламентаристи. Заповедта може да я видите като натиснете ТУК.

“Областният управител е спасил иначе казано този референдум, защото ако администрацията в Трън го беше провела така, както са си го гласували сами ще разберете, че той е незаконосъобразен и има едни изхарчени 40 хиляди лева, които колегите са гласували за провеждането на този референдум. Има излъгани хора, които са гласували по един или друг начин. Според мен има увеличено социално напрежение по този въпрос. Има нарушени държавни, обществени, частни интереси.”, каза Васил Михайлов. Той сподели, че коренът му, по майчина линия е от трънско и, че трънчани са справедливи по всякакви въпроси. “Убеден съм, че те ще разберат, че действията ми като областен управител, ръководейки се единствено от закона съм помогнал на хората да осъзнаят правотата и правилното провеждане на този референдум. В крайна сметка България е правова държава.”, допълни още той.

Областна администрация-Перник все още не е получила протокол от провелото се вчера заседание на Общински съвет-Трън. На извънредната сесия няколко общински съветници скочиха и изразиха възмущението си от заповедта на областния управител на Перник. Васил Михайлов каза, че когато получи подробна и официална информация за заседанието и провеждането му чак тогава ще коментира решението на трънския мини парламент. Прочетете още по темата: Първо в Zapadno.com! Общинските съветници на Трън отмениха решението за провеждане на референдум за златодобив в района

На въпрос на Zapadno.com как ще коментира изказванията на общински съветници от Трън срещу заповедта областният управител отговори: “Опитал съм се да спася референдума правейки го законосъобразен, поне в тази му част на изискванията на закона за референдума. Тук съм в качеството на областен управител и не коментирам какво ще се гласува там. Аз нямам право да гласувам там. Пак казвам – най-малкото съм спестил на тези хора 40 хиляди лева. Да не говорим и другите неща, които биха се случили на един незаконен референдум. Знаете колко е бюджета на общината. Това са вашите, това са нашите пари. Но да оставим ресурса на страната. Представете си колко хиляди излъгани хора ще има от двете страни.”, отговори Васил Михайлов.

“Според тълкувателно решение от 2008 година на Върховния административен съд, в което се казва, че областният управител има абсолютната възможност и пълният контрол за законосъобразност върху всички решения на общинските съвети, независимо дали се отнася до общинска собственост или референдум. Това е съдържанието на частната жалба, която е внесена до Върховен административен съд и естествено с искането жалбата, която е внесена в Административен съд-Перник да бъде разгледана от Върховния административен съд по същество и с цялост, което трябва да се произнесе с окончателно решение, което не подлежи на обжалване.”, каза Биляна Лазова, главен експерт “Административен контрол” към Областна администрация-Перник.

Вижте цялата пресконференция на Васил Михайлов във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...