Служител на “Торн Спринг”: Аз и моя колежка имаме да взимаме над 5 хиляди лева заплати, собственичката на фирмата Д. Кишкилова: Грешката ми беше, че не съкратих работниците, скоро ще им платя

Служители на неработещото предприятие за бутилиране на минерална вода в трънското село Банкя имат да взимат огромни суми пари. На една от работничките трябва да и се изплатят 600 лева за 3 години работа във фирмата, а нейна колежка е с 5000 лева неизплатени заплати. Това разказа работничката пожелала анонимност пред Zapadno.com.

Във фирмата са работили около 30 човека от Трън и общината. Почти всеки служител има да взима различни суми пари за работата си във фирмата. Дружеството получава права над минералния извор през 2002 година за срок от 35 години, а бутилира водата от 2005 година. През месец декември, 2010 година заради неизплатени концесионни вноски, местни данъци и такси за около 200 хиляди лева Общински съвет-Трън прекратява концесията на компанията “Хидрокомп Торн Спринг”, която бутилира вода под марката “Торн Спринг”. Няколко години след закриването в трънско са останали като призраци на компанията за минерална вода – фирмени чадъри, якета, които все още някои носят, хладилници и други артикули. Собственик на фирмата е Диана Кишкилова, която и до ден днешен обикаля Трън без да се притеснява, че е заборчала към свои служители.

“Имам да взимам 600 или 700 лева, защото минаха доста години и вече загубих представа за точната сума. Тези пари по никакъв повод не съм ги получила. Също така и моята майка работеше във фирмата. Тя има да взима стойност над 5000 лева. Моята сума се натрупа от забавени заплати, но след като започнаха да не плащат напуснах и си намерих друга работа. Други пък останаха да доработват и се надяваха да си получат парите, защото нямаха друг избор. В случая нищо не получиха. Доколкото знам повечето от тях са ходили, нещо са се съдили там, но никой нищо не е получил до този момент.”, каза бивш служител на “Торн Спринг”.

Работниците във фирмата са работили на две смени – първа и втора. Не са имали проблеми с осигуровките, които работодателят е изплащал редовно. Конкретно обяснение Кишкилова не е давала на служителите си защо им бави парите.

“Майка ми още се надява да си ги вземе и няколко пъти се опитваше да се свърже с Диана Кишкилова по телефона, но тя или затваря телефона, или друг вдига и казва, че нея я няма.”, оплака се още бившият служител.

През 2010 година концесията на “Торн Спринг” е отнета заради неизплащане на концесионни такси към Община Трън. От своя страна общинската администрация в Трън не пристъпва веднага към разваляне на концесията, тъй като 30 трънчани работят във фирмата и това би застрашило прехраната им. Това споделя кметът на Трън Станислав Николов в интервю за информационна агенция “Фокус” от 8 септември, 2010 година. По негова информация става ясно, че концесионерът дължи над 170 хиляди лева концесионни вноски, местни данъци и такси. В договора между “Торн Спринг” и Община Трън е записано, че при две неплатени вноски договорът за концесия се разваля. В писмо от Диана Кишкилова до Общински съвет-Трън тя моли да и се даде отсрочка за изплащане на задълженията, тъй като очаквала чужди инвестиции да и се случат във фирмата. През 2009 година фирмата е погасила 60 хиляди лева задължения към общината. Тогава също се е било стигнало до момент концесията да бъде развалена.

Zapadno.com потърси Диана Кишкилова, за да каже изплатила ли е и какви суми дължи на работниците си от “Торн Спринг”.

“Чакаме тука да се случи нещо хубаво в близките дни и ще бъде изненада за всички. Естествено свързано с водата. Надяваме се да можем да платим заплатите на работниците. Грешката е може би, че когато ми спряха работата трябваше да ги съкратя, но аз не го направих, но няма значение. Парите ще им бъдат платени.”, каза Диана Кишкилова.

Тя не каза на колко работници не са изплатени изработени пари, а за общата сума каза, че е достатъчна, че да бъде платена на хората.

“Съвсем скоро ще бъдат изплатени. Защо? Касае ли някого това нещо?”, учудващо попита тя.

Голяма част от служителите се надяват да си вземат парите. Някои от тях водят дела срещу фирмата, но все още безрезултатно. Въпреки че Диана Кишкилова дължи пари, тя не спира да обикаля Община Трън и да застава срещу нови инвестиционни предложения в района на трънско от името на същите местни, с които все още не се е разплатила.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...