Съдия Роман Николов от брезнишкия съд привлече вниманието на деветокласниците от СУ “Васил Левски” с ценни уроци свързани със съдебната система – СНИМКИ

Районният съд в Брезник започна тримесечни лекции за учениците от СУ “Васил Левски”, които ще се провеждат в часовете на класните ръководители. Днес се проведе първата лекция, която беше представена пред ученици от 9 “а” и 9 “б” клас, съобщиха за читателите на Zapadno.com от съдебната институция.

Беседите са част от програмата “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира за втора поредна година в брезнишката гимназия. Инициативата е по споразумение за сътрудничество между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, съгласувано с Регионално управление на образование-Перник. До края на учебната 2016/2017 година учениците от 7 до 12 клас на СУ “Васил Левски” ще научават повече за съдебната система и правата им като граждани на Република България. Лекциите се провеждат по предварително установен график, а лектори ще са съдия Роман Николов и съдия Веселин Хайдушки от Районен съд-Брезник. Двамата ще се редуват при провеждането на часовете.

“Усещането ми е, че на децата им привлякох вниманието. По мнението на госпожите съм успял за тези 40 минути, докато бях там да стоят тихо и да слушат. Исках да се получи дискусия между мен и учениците, но те не бяха много активни. Но въпреки това няколко момичета и момчета се включиха и задаваха въпроси, а аз им отговарях. Получи се малко като дискусия. Може би децата ще се активизират в следващите теми, които ще бъдат по-конкретни, защото сега темата беше по-обща за съдебната система.”, каза съдия Роман Николов след днешната беседа.

Темите, които бяха обсъждани днес в училището бяха: Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции, Видове съдебни услуги, Достъп до правосъдие, Как да се предпазим, за да не станем жертва на престъпление, Детско правосъдие, Непълнолетните деца и правосъдието, Жертви и извършители на престъпление.

Учениците са научили ценния урок как да се пазят и да не стават жертва на детското престъпление и да живеят по правилата.

Съдията, който е изнесъл беседата днес ще предложи на ръководството на училището учениците да бъдат предварително информирани за следващите теми, по които ще се водят лекции. Така те ще могат да се подготвят за беседите, които Районен съд-Брезник прави в училището.

Разгледайте снимки от лекцията, която се проведе в брезнишкото училище днес:

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...