Анализатор: Под 600 са заетите лица в Трън, а общината печели по 1200 лева на година от туристическа такса

Българските общини с развит рудодобив имат по-ниска безработица и средните заплати са по-високи, отколкото населени места със сходно географско положение и демография без минни компании на територията си. Това каза икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов, който представи пред журналисти анализ за приноса на минната индустрия към икономиката, съобщава investor.bg.

Една от общините, включени в анализа е Трън. Там в момента върви подготовката за референдум, на който гражданите да се произнесат за намеренията на инвеститор да разработва затворената златна мина. Общинският съвет реши през февруари референдумът да съвпадне с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март. Заради административни нарушения впоследствие референдумът беше отложен.

Според представените днес данни минните компании в България допринасят за 3 % от добавената стойност в икономиката и за 3 % от изплатените заплати. Дружествата са наели 1,3 на сто от заетите и осигуряват 2 на сто от произведената продукция в икономиката. В анализа Трън се сравнява с общини като Мирково и Челопеч, Лъки и Ябланица.

Според представените данни, в Мирково и Челопеч заетостта е с 10,5 % по-висока спрямо община Трън. Безработицата е по-ограничена спрямо Трън и средните данни за областта. Средната заплата в добивната промишленост в Челопеч е 2,4 пъти по-висока спрямо областното ниво и 3,6 пъти по-висока спрямо Трън.

В Лъки безработицата е с 2,2 % по-ниска спрямо средното за областта и с 37,2 % по-ниска спрямо Трън. Заетостта е с 11,2 % по-висока. Средната заплата в добивната промишленост е 1,6 пъти по-висока спрямо областта и 2,1 пъти по-висока спрямо Трън.

За Ябланица в анализа се отбелязва, че регионът страда от високи нива на безработица и добивната промишленост привлича служители от населени места, отдалечени до 70 км от производствените обекти. В сравнение с Трън, в Ябланица безработицата е с 0,8 % по-ниска. Средното възнаграждение в минната индустрия надхвърля 2,5 пъти областта и 2,8 пъти заплатите в Трън.

Лъчезар Богданов коментира, че много български общини са заложили развитието на туризма в програмите си, но това в някои случаи според него е пожелателно мислене.

Не говорим за противопоставяне на двата отрасъла, заяви изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Иван Андреев. Той настоя, че регионите, които имат залежи като дадености, трябва да ги развиват.

Боян Рашев от консултантската компания denkstatt заяви, че средногодишната заетост в Трън е под 600 заети, от които под 200 са в частния сектор. От туристическа такса общината получавала по думите му едва 1000 – 1200 лв. годишно, което означава, че хората пътуват от София до ждрелото на река Ерма и после се прибират.

Граждани от Трън организират различни акции срещу добива. От своя страна Българската минно-геоложка камара (БМГК) в становище до медиите заяви, че подготовката за референдума в общината е незаконна.

В неделя няколкостотин души се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън в защита на природата. В отговор в същия ден по информация от БМГК над 150 миньори са изкачили паралелно един от местните хълмове в Трън, за да подкрепят проекта за зладотодобив.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...