Община Брезник показва как градински, растителни, хранителни и дървесни отпадъци от домакинствата могат да бъдат полезни, а не да се изхвърлят в боклука

Общинската администрация в Брезник разпространява призив сред брезничани, чрез който информира за целесъобразното използване на градински, растителни, хранителни и дървесни отпадъци, предаде репортер на Zapadno.com.

От месец февруари, 2016 година всички сметища за твърди битови отпадъци в общините от област Перник, в това число и това в брезнишкия квартал “Варош” са с преустановена експлоатация. През последната една година всички отпадъци се извозват на регионалното депо в Перник. Разходите за транспортиране и обработка на тон извозен отпадък се увеличават многократно. Следователно, таксата за битови отпадъци, заплащана от жителите на общината ще нарасне значително. Единственият изход да не се увеличи таксата драстично, е да намалим количеството отпадъци, които трябва да се извозват на регионалното депо, съобщават от общината.

“При направен анализ на отпадъците се установи, че много голяма част от тях могат да бъдат преработени и оползотворени в домашни условия. През лятото и есента това са предимно градински, растителни, хранителни и дървесни отпадъци от домакинствата. През зимата и пролетта, когато голяма част от отпадъците е пепел (сгурия), ви призоваваме да използвате най-близко разположените до жилищата ви съдове за пепел. По този начин пепелта няма да отива в общия отпадък за извозване на регионалното депо.
Поради изброените по-горе факти, умоляваме членовете на домакинствата, да предприемат действия по отделяне на изброените отпадъци и преработването им чрез компостиране, вместо изхвърляне в контейнерите и кофите за смет.”, апелират от общинската администрация.

Над 1000 броя брошури с призива и подробното описание какво е компостирането и как да се реализира то.  Всеки сам може да си направи компост от пале или да си закупи пластмасов такъв, който може да се намери за около 70 лева, каза Детелина Виденова – експерт в дирекция “Териториално и селищно устройство и Евроинтеграция“ в Община Брезник.

Част от брошурите са били разпространени сред жителите на Брезник, но заради студовете разнасянето е било преустановено. Предстои останалите бройки на информационния призив да бъдат доставени до населението.

Пълният вид и текст на брошурата може да видите като натиснете на файла: Домашно-компостиране-брошура

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...