РЗИ-Перник: Няколко детектора ще отчетат наличието на инертен радиоактивен газ в жилищни сгради в общините Брезник и Трън

Три детектора за отчитане на инертен радиоактивен газе (радон) са получили в общините Брезник и Трън от Регионална здравна инспекция-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

През тази година стартира национално проучване на концентрацията на радон в жилищни сгради. Проучването е част от дейностите, провеждани по Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението в Република България. Новото национално проучване за измерване на концентрацията на радон в сгради има за цел отчитане на вариациите на концентрацията на радона в сгради през различните годишни сезони.

“Това проучване сега е второ. Първото беше проведено със 100 детектора за 30 жилищни сгради в област Перник. Важно е да не се създава паника, защото радонът като радиоактивен елемент е нормална част от нашето ежедневие.”, казаха от РЗИ-Перник.

Общините Брезник и Трън са получили 3 детектора за отчитане на радон. Два от тях ще бъдат монтиранив жилищни сгради в Трън и един в Брезник. Устройствата ще бъдат инсталирани на 20 март. Детекторът представлява малка пластинка в пластмасово контейнерче, която е чувствителна на концентрацията на радон в помещението. Тя не излъчва лъчение и е безвредна. Доброволци, които Здравната инспекция набираше ще се включат в проучването.

Радонът е инертен радиоактивен газ, който съставлява повече от половината от естествения радиоактивен фон на земята. В затворени помещения и особено на първите етажи в сгради се създават условия за неговото натрупване. Съгласно Световната здравна организация (СЗО) радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за този рак при хора, които никога не са пушили. Рискът за здравето се увеличава многократно при комбинираното действие на тютюнопушене и облъчване от радон.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...