РЗИ-Перник: Няколко детектора ще отчетат наличието на инертен радиоактивен газ в жилищни сгради в общините Брезник и Трън

Три детектора за отчитане на инертен радиоактивен газе (радон) са получили в общините Брезник и Трън от Регионална здравна инспекция-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

През тази година стартира национално проучване на концентрацията на радон в жилищни сгради. Проучването е част от дейностите, провеждани по Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението в Република България. Новото национално проучване за измерване на концентрацията на радон в сгради има за цел отчитане на вариациите на концентрацията на радона в сгради през различните годишни сезони.

“Това проучване сега е второ. Първото беше проведено със 100 детектора за 30 жилищни сгради в област Перник. Важно е да не се създава паника, защото радонът като радиоактивен елемент е нормална част от нашето ежедневие.”, казаха от РЗИ-Перник.

Общините Брезник и Трън са получили 3 детектора за отчитане на радон. Два от тях ще бъдат монтиранив жилищни сгради в Трън и един в Брезник. Устройствата ще бъдат инсталирани на 20 март. Детекторът представлява малка пластинка в пластмасово контейнерче, която е чувствителна на концентрацията на радон в помещението. Тя не излъчва лъчение и е безвредна. Доброволци, които Здравната инспекция набираше ще се включат в проучването.

Радонът е инертен радиоактивен газ, който съставлява повече от половината от естествения радиоактивен фон на земята. В затворени помещения и особено на първите етажи в сгради се създават условия за неговото натрупване. Съгласно Световната здравна организация (СЗО) радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за този рак при хора, които никога не са пушили. Рискът за здравето се увеличава многократно при комбинираното действие на тютюнопушене и облъчване от радон.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...