Общинските съветници на Трън ще решават дали да бъде поставена паметна плоча на почетния гражданин акад. Никола Попов на кметството в село Филиповци

Паметна плоча на академик Никола Попов ще бъде поставена на сградата на кметството в трънското село Филиповци. Предложението е на кмета на Трън Станислав Николов и ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 22 март, съобщи радио “Благоевград“. 

Починалият на 93-годишна възраст академик Никола Попов е почетен гражданин на Перник и на Трън. Роден е през 1922 година във Филиповци. Завършил е икономика и агрономство, бил е заместник-ректор и ректор на Софийския университет и е в основата на възстановяването през 1990 година на Стопанския факултет в университета. Академик на БАН, автор на множество научни трудове. Почетен член на Българска камара за образование, наука и култура. Приживе академик Попов е дарявал от заплатата си на детското заведение в родното си село, с негови средства във Филиповци е изградена и чешма. От заплатата си академикът е дарявал и на училището в радомирското село Дрен.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...