Общинските съветници на Трън ще решават дали да бъде поставена паметна плоча на почетния гражданин акад. Никола Попов на кметството в село Филиповци

Паметна плоча на академик Никола Попов ще бъде поставена на сградата на кметството в трънското село Филиповци. Предложението е на кмета на Трън Станислав Николов и ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 22 март, съобщи радио “Благоевград“. 

Починалият на 93-годишна възраст академик Никола Попов е почетен гражданин на Перник и на Трън. Роден е през 1922 година във Филиповци. Завършил е икономика и агрономство, бил е заместник-ректор и ректор на Софийския университет и е в основата на възстановяването през 1990 година на Стопанския факултет в университета. Академик на БАН, автор на множество научни трудове. Почетен член на Българска камара за образование, наука и култура. Приживе академик Попов е дарявал от заплатата си на детското заведение в родното си село, с негови средства във Филиповци е изградена и чешма. От заплатата си академикът е дарявал и на училището в радомирското село Дрен.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...