Еколог в ефира на радио “София”: Трън е една от общините с най-трагично развитие през последните 25 години

В България има няколко стратегии по сектори за природните ресурси, обясни в ефира на радио “София” Боян Рашев, експерт по устойчиво развитие в “Денкщат”. Основно това са добивната индустрия на полезни изкопаеми, селско и горско стопанство и туризъм, както и използването на природни ресурси от енергетиката. Важно е как наличният природен ресурс може да се добива ефективно, така че да има икономически смисъл, отбеляза Рашев.

Екологът коментира и проучване на “Денкщат” по повод концесията за добив на злато в околностите на Трън, като посочи, че този район винаги е бил рудодобивен. Трън е една от общините, за съжаление, с най-трагично развитие през последните 25 години. Населението е намаляло от 8 хиляди на 4 хиляди души. Единственият действащ икономически сектор е дърводобивът, а значителен приход са субсидиите за селско стопанство, но те са до време. Ето защо един голям инвеститор може да увеличи работните места в частния сектор и да повиши доходите на хората на местно равнище. Отделно 50% от концесионните такси, които плащат фирмите, остават на местно ниво, поради което община Трън може да получава над 1 милион лева годишно от евентуална концесия.

По повод протестите, предизвикани от опасенията за вредно въздействие върху околната среда, Боян Рашев подчерта, че съвременната минна индустрия е нещо много различно от това, което е била в миналото.

Виж също...

1 Response

 1. НАЛИЧИЕТО ИЛИ НЕ НА УРАН В ТРЪНСКИЯ РЕГИОН НЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩ ФАКТОР ЗА ОТВАРЯНЕ НА МИНА ЗЛАТА…, А БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТДАВНА СА СВАЛИЛИ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ВСИЧКИ ПОСЛЕДВАЩИ КЛАКЬОРИ, КАТО БЪЛГАРСКА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА, АНАЛИЗАТОРИТЕ ОТ “ДЕНКЩАТ БЪЛГАРИЯ И ОТ ТЪНКИТЕ СМЕТКИ НА ЕВРОМАКС СЪРВИСИС ЕООД, КОЯТО ОТ ДОСТА ВРЕМЕ “ЕКСПЛОАТИРА” ЗЛАТОДОБИВА В БРЕЗНИК, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЕЗРАБОТИЦАТА В ГРАДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ДВИЖИ В БЛИЗКИ ГРАНИЦИ ДО ТАЗИ В ГРАД ТРЪН !
  БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НЕ ЗАЧИТАТ И ЖАЛКИТЕ ПЛЕДОАРИИ НА ОРАТОРИ ОТ РОДА НА КАРОЛЕВ, ЗАЩОТО
  НЕГОВОТО ДЕЖУРНО КОРПОРАТИВНО ЗАСТЪПНИЧЕСТВО ОБСЛУЖВА САМО И ЕДИНСТВЕНО ДОБРОТО МУ ПРЕЖИВЯВАНЕ, НО НЕ И НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС !
  В МОМЕНТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, ЧЕ ПО СЪЩЕСТВО СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА
  ПОРЕДНИТЕ ЦИНИЧНИ СПЕКУЛАЦИИ В ДЪРЖАВАТА, ЧЕ ГРАД ТРЪН ЩЕ
  ДОСТИГНЕ ДО “РЕНЕСАНСА”, АКО СЕ СЪГЛАСИ С ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОТВАРЯНЕ НА МИНА “ЗЛАТА” . ВСИЧКИ ПОДОБНИ СЪЖДЕНИЯ СА ЖАЛЪК ТЕАТЪР НА АБСУРДА, С КОИТО СЕ ЦЕЛИ ПРОКАРВАНЕТО НА ПОРЕДНИТЕ КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ !
  ПРЕДВИД НА ТОВА, ЧЕ ПРОБЛЕМА НЕ ЗАСЯГА САМО ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАД ТРЪН, А И ПРИЛЕЖАЩИТЕ КЪМ НЕГО СЕЛА В СЛУЧАЙ ЧЕ МИНАТА БЪДЕ ПРИВЕДЕНА В РАБОТЕН РЕЖИМ И РАДИАЦИЯТА, ШУМА, КИСЕЛИННИТЕ ДЪЖДОВЕ, И ТОТАЛНОТО НАРУШАВАНЕ НА РАВНОВЕСИЕТО В ОБРАБОТВАНИТЕ ЗЕМНИ ПЛАСТОВЕ ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ТЕЖКИ ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ И НЯМА КАК ДА СЕ ОГРАНИЧАТ САМО В ГРАНИЦИТЕ НА ГРАДА, НИЕ ОСТАВАМЕ С ИЗОСТРЕНО ВНИМАНИЕ И С ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ ПРОТЕСТНИ ДEЙСТВИЯ СРЕЩУ ЗАДАВАЩОТО СЕ ПОРЕДНО БЕЗОБРАЗИЕ И ПРЕДАТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ !
  НЕКА ОЩЕ ОТ СЕГА ДА ЗНАЯТ, КАКТО ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА ГРАД ТРЪН, ТАКА И ОБЛАСТНАТА УПРАВА НА ГРАД ПЕРНИК, ЧЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ПО СЪЩЕСТВО Е ИЗВЪН РАЗПОРЕДБИТЕ НА ПРОВАЛИЛАТА СЕ ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ “МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА”, КОНТРОЛА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ПРЕПОРЪКИТЕ НА БЪЛГАРСКА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА, НА ТАКИВА ПИШМАН-ГОВОРИТЕЛИ КАТО КАРОЛЕВ, НА ПОРЪЧКОВИТЕ АНАЛИЗАТОРИ НА “ДЕНКЩАТ БЪЛГАРИЯ” И ПРИНАДЛЕЖИ ЗА РЕШАВАНЕ ЕДИНСТВЕНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И ТО НЕ САМО ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ГРАД ТРЪН !
  ДОБРЕ Е ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ КЛИЕНТЕЛИСТИТЕ И ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ВЪВЕЛИ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ ЗА “ЗЛАТНО” БЪДЕЩЕ, СЛЕД ОТВАРЯНЕ НА МИНА “ЗЛАТА” НЕ СА САМИ В КОСМОСА И ЧЕ ТРЪНСКАТА ТЕРИТОРИЯ И ПРИРОДА Е НАЦИОНАЛНА !
  ПО СИЛАТА НА ТАЗИ ЛОГИКА, РАЗПОРЕДБИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РБЪЛГАРИЯ И ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ , РЕФЕРЕНДУМЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТРАНСФОРМИРАН И В НАЦИОНАЛЕН, ТЪЙ КАТО НАРОДНОТО НЕГОДУВАНИЕ ОТ ОБИРИТЕ НА ЗЛАТО В БЪЛГАРИЯ ОТ КОНЦЕСИОНЕРИТЕ Е НА РЪБА ДА ПРЕРАСНЕ В ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ С НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОЕТО ВИСОКОПЛАТЕНАТА АГИТКА, КАКТО И ПОРЕДНИТЕ ФИНАНСОВИ АКУЛИ, НАТОЧИЛИ ЗЪБИ ЗА ОТВАРЯНЕТО НА МИНА “ЗЛАТА” МОЖЕ ДА ОСТАНАТ НЕПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ !
  ВРЕМЕТО НА ПОПУЛИСТКИТЕ ПИРУЕТИ И УЛИЧНИ ПОРЪЧКОВИ СПЕКТАКЛИ, С ЦЕЛ МАНИПУЛИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗАВЪРШИ И НИЕ ЩЕ СЕ КОНЦЕНТРИРАМЕ КЪМ ПРИЛАГАНЕТО НА ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ МЕРКИ И ПРОТЕСТИ, В ЗАЩИТА НА ТРЪНСКАТА ПРИРОДА, СПОКОЙНИЯТ ЖИВОТ НА ХОРАТА ПО МЕСТА И ПРАВОТО НА ТРЪНСКИЯ РЕГИОН ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕН ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ В СЕГА ПРЕСТЪПНО ИЗГРАДЕНОТО РАЙОНИРАНЕ В ДЪРЖАВАТА, КЪДЕТО ТОЙ НЕ ФИГУРИРА !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...