Художници от Ателието при художествена галерия “Перник” твориха и играха на петанк по повод Деня на франкофонията на комплекса в село Горочевци – СНИМКИ

Млади художници и техните родители отбелязаха Деня на франкофонията – 20 март с рисуване на открито и игра на петанк, научи Zapadno.com.

15 талантливи деца от Ателието при художествена галерия “Перник” с ръководител Снежана Велинова са показали творчески и спортни заложби в неделния ден. Най-малката художничка от групата е на 3 години. Идеята е била децата да нарисуват петлета върху голямо розово платно. Платното, което децата са нарисували е предоставен за комплекса в трънското село Горочевци.

“Хубавото беше, както и родителите бяха на това мнение, че децата с техния талант ги доведоха в комплекса в “Горочевци”. Инициативите бяха по повод Деня на франкофонията, който се отбелязва на 20 март. Показахме на децата и играта петанк, за която не се изискват допълнителни умения. Необходими са само 3 топки, с които тя се играе и игрище. Хубавото на тази играе е, че всеки може да участва – и най-малкото дете, и най-възрастният. Играта не е свързана с физическо натоварване.”, споделиха съдържателите на комплекса.

Специален гост на събитието е бил Здравчо Александров, който е представител на Българска федерация по петанк. 6 часа е продължила играта под зоркия поглед на Здравчо Александров. “Обясняваше, напътстваше, поощряваше и се възхищаваше на уменията на начинаещите играчи, а всички ние бяхме такива. Играта петанк провокира спортният ни инсинкт.”, споделят още от комплекса.

Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама, а диаметърът им е около 70 милиметра. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки – по две топки.

Ръководителят на художественото ателие Снежана Велинова подпомогнала игрите като дала на деца хартии, с които те си направил хартиени самолетчета.

“Децата видяха, че може да се играе без интернет. Казахме: Не, тук няма интернет, което провокира вече необходимостта от общуване между децата, съответно между децата и родителите.”, допълниха още съдържателите на комплекса.

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 милиона души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски. В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март, 1970 година Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена Агенция по Франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на Франкофонията.

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 година по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 година насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

Снимки: Комплекс “Горочевци”

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...