Художници от Ателието при художествена галерия “Перник” твориха и играха на петанк по повод Деня на франкофонията на комплекса в село Горочевци – СНИМКИ

Млади художници и техните родители отбелязаха Деня на франкофонията – 20 март с рисуване на открито и игра на петанк, научи Zapadno.com.

15 талантливи деца от Ателието при художествена галерия “Перник” с ръководител Снежана Велинова са показали творчески и спортни заложби в неделния ден. Най-малката художничка от групата е на 3 години. Идеята е била децата да нарисуват петлета върху голямо розово платно. Платното, което децата са нарисували е предоставен за комплекса в трънското село Горочевци.

“Хубавото беше, както и родителите бяха на това мнение, че децата с техния талант ги доведоха в комплекса в “Горочевци”. Инициативите бяха по повод Деня на франкофонията, който се отбелязва на 20 март. Показахме на децата и играта петанк, за която не се изискват допълнителни умения. Необходими са само 3 топки, с които тя се играе и игрище. Хубавото на тази играе е, че всеки може да участва – и най-малкото дете, и най-възрастният. Играта не е свързана с физическо натоварване.”, споделиха съдържателите на комплекса.

Специален гост на събитието е бил Здравчо Александров, който е представител на Българска федерация по петанк. 6 часа е продължила играта под зоркия поглед на Здравчо Александров. “Обясняваше, напътстваше, поощряваше и се възхищаваше на уменията на начинаещите играчи, а всички ние бяхме такива. Играта петанк провокира спортният ни инсинкт.”, споделят още от комплекса.

Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама, а диаметърът им е около 70 милиметра. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки – по две топки.

Ръководителят на художественото ателие Снежана Велинова подпомогнала игрите като дала на деца хартии, с които те си направил хартиени самолетчета.

“Децата видяха, че може да се играе без интернет. Казахме: Не, тук няма интернет, което провокира вече необходимостта от общуване между децата, съответно между децата и родителите.”, допълниха още съдържателите на комплекса.

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 милиона души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски. В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март, 1970 година Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена Агенция по Франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на Франкофонията.

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 година по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 година насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

Снимки: Комплекс “Горочевци”

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...