Председателят на Районен съд-Брезник влезе в ролята на учител и информира осмокласници от СУ “Васил Левски” за вредите от наркотиците

Беседа за наркотиците изнесе председателят на Районен съд-Брезник съдия Веселин Хайдушки пред осмокласници от СУ “Васил Левски”. Лекцията се проведе в “Час на класния ръководител” и е част от тримесечните беседи, които брезнишкия съд стартира миналата седмица, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на беседата, която се проведе днес съдия Веселин Хайдушки се представи на учениците и провери дали децата знаят, че в Брезник има съд. “Участваме заедно с моя колега Роман Николов в една програма, която е одобрена от Министерство на образованието и в сътрудничество с Висшия съдебен съвет, който е нашият работодател относно обучителни теми на учениците. Темите са предварително зададени.”, поясни Хайдушки на осмокласниците.

Темата, по която беше изнесена днешната лекция беше “Превенция срещу употребата на наркотични вещества, престъпления извършени от наркозависими”.

Оказа се, че учениците са имали урок за вредите от наркотиците, когато са били 6 клас. Въпреки това те слушаха с интерес лекцията на съдията, който ги запозна и с подробности относно наказанията, които касаят лицата занимаващи се с наркотици или тяхното разпространение. Председателят на Районния съд добави, че българския закон срещу престъпленията свързани с  наркотиците е най-строг.

“Надявам се да е било интересно за ученици и да са възприели нещо от сериозността на проблема, че се касае за такива вещества, които при едно поемане, в зависимост от веществото, може да бъде фатално за когото и да било. Проблемът е много сериозен. Наблюдавам една градация и завишаване в нашата страна, което не е добра тенденция.”, каза съдия Веселин Хайдушки след проведения от него час.

Беседите са част от програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира за втора поредна година в брезнишката гимназия. Инициативата е по споразумение за сътрудничество между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, съгласувано с Регионално управление на образование-Перник. До края на учебната 2016/2017 година учениците от 7 до 12 клас на СУ „Васил Левски“ ще научават повече за съдебната система и правата им като граждани на Република България. Лекциите се провеждат по предварително установен график, а лектори ще са съдия Роман Николов и съдия Веселин Хайдушки от Районен съд-Брезник. Двамата ще се редуват при провеждането на часовете.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...