Изводът на Административния съд в Перник за референдума в Трън е неправилен и незаконосъобразен, връщат го за преразглеждане

Върховният административен съд отмени определението на Административния съд в Перник и делото за провеждане на местен референдум в община Трън е върнато за преразглеждане, научи Zapadno.com.

Във връзка решението на Върховния административен съд от фирмата, която има инвестиционно предложение за добив на подземни богатства в трънско разпространиха прессъобщение с подробна информация по казуса. Zapadno.com публикува материала без редакторска намеса:

22.03.2017

Инвеститорът иска законосъобразна процедура
за местен референдум в Трън

Върховният съд отмени определението на съда в Перник и делото е върнато за преразглеждане

„Евромакс Сървисиз“ ЕООД, като инвеститор в Трън с проект на стойност 100 милиона лева, за пореден път подчертава, че няма никакво друго намерение за работата си в община Трън, освен да спазва законите и да разчита на същото от всички останали участници в инвестиционните, политически и обществени процеси.

Точно преди 1 месец – на 22 февруари, се обърнахме към всички – жители на община Трън, институции и медии, за да декларираме, че отчитаме общественото напрежение, макар и изкуствено създадено, и разбираме основанията на Общинския съвет за провеждане на местен референдум. Живеем обаче в правова държава и считаме, че процедурата трябва да бъде правно издържана и законосъобразна. Това е в интерес на всички. Само така евентуален резултат от референдум – независимо дали е положителен или отрицателен, може да има реална стойност. Същата позиция потвърждаваме и сега.

Днес, 22 март Общинският съвет в Трън отново ще заседава с точка от дневния си ред, свързана с провеждането на местен референдум. Ние призоваваме и очакваме бъдещите решения на местната власт този път да бъдат изцяло съобразени със закона.

Само преди дни, със свое определение от 17.03.2017 г., Върховният административен съд (ВАС) отмени определението на Административен съд – Перник и върна за разглеждане по същество въпроса за законосъобразността на провеждане на местен референдум в Трън относно добива на подземни богатства.

Делото беше образувано по жалба на бившия Областен управител на Перник д-р Александър Александров срещу Решение №20 по протокол №2 от 8.02.2017 г. на Общински съвет – Трън. Мотивите на Областния управител бяха, че въпросното решение противоречи на законите в страната. След като Административен съд – Перник отказа да разгледа делото по същество, настоящият Областен управител Васил Михайлов обжалва съдебното определение пред по-горна съдебна инстанция. Оценката на Върховния административен съд е, че изводът на Пернишкия административен съд е неправилен и незаконосъобразен, поради което делото се връща за продължаване на съдопроизводствените действия.

Още веднъж заявяваме, че единственият приемлив за нас подход е когато има различни мнения, да се търси решението на единствения орган, който може легално да постановява на чия страна е правото – съдът. Това е разумният и делови подход в една нормално функционираща правова държава. Не можем да приемем саморазправите, уличния и медийния натиск като форма на разрешаване на спорове.

„Евромакс Сървисиз“ ЕООД

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...