Изпълнителният директор на минно-геоложката камара: Инженер е посветил 10 години от живота си, за да намери уран, който не открил в трънско

Изпълнителният директор на Българска минно-геоложка камара инженер Иван Адреев излезе с официална позиция относно случващото се в трънско, видя Zapadno.com. 

В позицията си инженер Андреев посочва, че официалната информация е истината, а нейното укриване е недопустимо. Той пита докога ще се търпят манипулации, откровени лъжи и спекулации, от които страдат мнозина. Инженерът повтори своята позиция за даване на предимство на експертите по ключови теми за развитието на държавата, на индустрията, на отделни общини.

Публикуваме това, което изпълнителият директор на БМГК каза без редакторска намеса:

Днес за пореден път се убеждавам, че в България, моята страна, живеем в изкривена реалност: малко власт е достатъчна да се манипулира общността в името на собствения интерес. Без мисъл за развитие на тази общност. Без визия за бъдещето. Информиран избор, пречупен през цензурата на силният на деня. За какъв стандарт говорим тук? Стандарта на живот на силния, който може да манипулира, а всички останали плащаме цената. Твърдения, които са базирани на недостоверни факти или остаряла информация. Мнения на знаменосци, които с пламенни думи изричат лъжи. Повтарят лъжи. Докога?

Ние, хората, които всеки ден вземаме решения, от които зависят развитието на нашия град, регион, на националната икономика, респективно бъдещето на нашите деца, многократно сме заявявали, че по темите, свързани с това бъдеще, трябва да се произнасят експертите. Трябва да има дискусия, среща на идеи и мнения, но пак повтарям – на експертно ниво! Те, експертите, трябва да получават повече публичност, като когато е необходимо, обществото трябва да се запознае с официалните факти от институциите. Официалните факти към днешна дата са истината и всичко друго, което не съответства на тези факти са твърдения и умозаключения, които са просто едно мнение. То се превръща в манипулация, когато откровените неистини се представят в луксозна опаковка чрез тълкувания, внушения и псевдо-заключения на заинтересованата общност, като „единствена истина“. От хора, чиято експертиза не е в устойчивото развитие на регионите, нито в опазването на околната среда, нито в добива на полезни изкопаеми. От хора, за които най-точното определение е „тарикат“, най-силната експертиза е да лъжат от сърце, не са създали нищо, но за сметка на това са разрушили много! Те си живеят добре, но заради тях винаги сме на опашката. Докога?

Днес (бел.ред. – 21.03.2017 г.), в офиса на Българска минно-геоложка камара се получи писмо от инженер-геолог Стефан Лазаров. Това е експертът, ръководител на геоложка група за търсене, оценка, преоценка и ревизия  на уранови проявления и аномални участъци в района на Трънско Краище – Люцкан планина и Руй планина през периода 1985-1990 г. След това той работи в района на Трън до 1994 г. за търсене на златно-полиметални и нерудни полезни изкопаеми.

С две думи, човекът, който е посветил 10 години от своя живот, за да намери уран в Трънско, но за негово съжаление там уран няма. Становището на инж. Стефан Лазаров по въпроса, поискано от и изпратено на общинските власти е получено в Община Трън още на 07.12.2016 г. Каква е историята на това становище не мога дори да предположа, но във връзка с горещия въпрос на Трънска територия, инж. Лазаров ме помоли да публикуваме неговата истина. За мен е недопустимо укриването на подобна важна и ключова информация. Информиран избор? Друг път. Не и в Трън! Докога?

Публикуваме писмото на инженер Лазаров без съкращения и изменения.

Оригиналът може да прочетете чрез този линк.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...